Knepigt med färg som kod

Färgkodade förpackningar och läkemedel kan vara en stor hjälp för
vissa. Men för den som lider av färgblindhet ger koderna en falsk
trygghet.

31 aug 2009, kl 11:18
0

Att ha tydliga färger på läkemedelsförpackningar och tabletter som stämmer överens med dessa är ofta ett sätt att förenkla för användaren. Färger är tydligare och lättare att uppfatta än de ofta små texter som är tryckta på förpackningarna. Men för den som lider av nedsatt färgseende kan det vara forskare i en artikel i Lancet.

Omkring 8 procent av alla män och 0,4 procent av kvinnorna har försämrat färgseende. Hälften av dessa är vad som betraktas som färgblinda och kan inte särskilja de vanligaste färgerna som används för att koda läkemedel.

I en genomgång som utförts av australienska forskare konstaterades att när 100 personer med försämrat färgseende ska peka ut burkar och tabletter med läkemedlet warfarin och inhalatorer med astmaläkemedel tog omkring 2 procent av deltagarna fel. De uppfattade rosa burkar och tabletter som blå och gröna som grå.

I artikeln konstaterar författarna att just röd, grön och blå är vanliga färger på läkemedelsburkar och samtidigt är just dessa extra svåra för färgblinda att skilja åt.