FORSKNINGSSATSNINGAR I REGERINGENS NYA BUDGET
Miljonsatsning på kliniska prövningar
Foto: Johnér / Läkemedelsverket

Miljonsatsning på kliniska prövningar

Regeringen satsar 30 miljoner nästa år och sedan 60 miljoner årligen på kliniska prövningar genom det nya nationella partnerskapet Swetrial.

19 sep 2024, kl 16:30
0

Annons
Gunilla-Andrew-Nielsen Foto: Magnus Aronson / Läkemedelsverket

Gunilla-Andrew-Nielsen Foto: Magnus Aronson / Läkemedelsverket

Peter Asplund Foto: Akademiska sjukhuset, Uppsala

Peter Asplund
Foto: Akademiska sjukhuset, Uppsala

Karolina Antonov Foto: Lif

Karolina Antonov
Foto: Lif

"Det här är ett mycket välkommet besked som betyder att vi nu kan göra en långsiktig satsning på ett för Sverige mycket viktigt arbete. "

Regeringen satsar på att stärka svensk konkurrenskraft inom kliniska prövningar i budgetpropositionen för 2025 som lämnades över idag.

Läkemededelsverket får uppdraget att förbereda och etablera ett nationellt partnerskap, Swetrial.

För detta får myndigheten 30 miljoner kronor under nästa år. Sedan 60 miljoner kronor årligen.

Läkemedelsverket har redan fått fyra miljoner kronor för att starta arbetet under innevarande år.

Antalet kliniska prövningar har minskat

Läkemedelsverket anställer regeringens tidigare utredare, Peter Asplund, för att leda arbetet.

Som Läkemedelsvärlden tidigare rapporterat har Peter Asplund tidigare utrett hur den nedåtgående trenden när det gäller kliniska prövningar ska vändas.

Enligt statistik från Läkemedelsverket minskade antalet kliniska läkemedelsprövningar med 21 procent under 2023.

Det är problematiskt, skriver regeringen i budgetpropositionen. Kliniska prövningar möjliggör and annat för svenska patienter att dra nytta av nya läkemedel och behandlingar och bidrar samtidigt till att dessa kommer ut i hälso- och sjukvården.

Främja kliniska prövningar

Sverige ska fortsatt ska vara en ledande life science-nation, skriver regeringen i budgeten. Och då är en viktig del i regeringens arbete med life science är att underlätta och främja klinisk forskning.

Peter Asplunds utredning kom förra året. I utredningen, som fick positivt gensvar av läkemedelsbranschen, föreslår han att staten ska ta större ansvar. Det är med särskilt fokus på sådana kliniska prövningar som företag tar initiativ till.

I juli i år fick Läkemedelsverket regeringens uppdrag att, utifrån utredningen, föreslå åtgärder som förbättrar förutsättningar och stärker kapaciteten så att fler kliniska prövningar kan skapas i Sverige.

Läkemedelsverket föreslår bland annat just att etablera det nationella partnerskapet Swetrial.

”Ett mycket välkommet besked”

Nu ska Swetrial – som ska samla alla kliniska prövningar – alltså bli verklighet. Satsningen möter behoven från såväl näringsliv, akademi, patienter som hälso- och sjukvård, enligt Läkemedelsverket.

– Det här är ett mycket välkommet besked som betyder att vi nu kan göra en långsiktig satsning på ett för Sverige mycket viktigt arbete. Läkemedelsverket är en myndighet med kraft att samla aktörer i Sverige så att kliniska prövningar blir så ändamålsenliga och effektiva som möjligt, säger Gunilla Andrew Nielsen, ansvarig för Läkemedelsverkets centrum för innovationsstöd i ett pressmeddelande.

”Nationell hub för kliniska prövningar”

I partnerskapet ingår företrädare för life science-sektorn samt företrädare för hälso- och sjukvårdens sex samverkansregioner, på inbjudan av socialdepartementet.

Swetrial ska ha ett nationellt samordningskansli vid ett universitetssjukhus. Det ska finansieras med årliga statliga anslag.

Peter Asplund blir projektledare och anställd vid Läkemedelsverket den 1 oktober. Han ska påbörja planeringen av och genomföra arbetet med en så kallad ”nationell hub för kliniska prövningar”.

– Peter Asplund blir ett ovärderligt tillskott för myndigheten, som projektledare i arbetet med att genomföra uppdraget. Han har lång erfarenhet och ett brett kontaktnät i life science-sektorn. I hans uppdrag ligger nu att lämna det tidigare uppdraget som enmansutredare och kliva in i en ny roll hos oss på myndigheten, säger Gunilla Andrew Nielsen.

Avgörande för svensk konkurrenskraft

Läkemedelsverket ska delredovisa uppdraget senast 28 februari 2025 till Socialdepartementet. Då ska myndigheten föreslå organisatorisk modell och kostnadsberäkningar. Uppdraget ska slutredovisas senast 30 juni 2025.

Reaktionerna från Läkemedelsindustriföreningen, Lif, är positiv.

– Det är en mycket välkommen satsning som ger myndigheten förutsättningar att accelerera arbetet med att etablera ett tvärsektoriellt nationellt partnerskap för kliniska prövningar där branschen ingår – ett SweTrial – och konkret stärka genomförandekapaciteten i hälso- och sjukvården så att fler företag väljer att förlägga sina kliniska prövningar i Sverige, Karolina Antonov, analyschef och tillförordnad vd på Lif i ett pressmeddelande.

– Kliniska prövningar är en katalysator för andra investeringar inom life science-området och spelar en avgörande roll för Sveriges konkurrenskraft, säger Karolina Antonov.

Satsar på precisionsmedicin

Lif är också positiv till regeringens tidigare aviserade satsningar på jämlik implementering av precisionsmedicin.

Regeringen satsar 50 miljoner på projektet Genomic medicine Sweden, GMS, för det arbetet för 2024, som Läkemedelsvärlden rapporterat om.

I den nya budgeten beräknar regeringen att sedan avsätta 100 miljoner årligen.