Studie med vaccin mot covid-19 igång i Europa

Studie med vaccin mot covid-19 igång i Europa

Den första försökspersonen i Europa har doserats med ett experimentellt vaccin mot det nya coronaviruset.

24 apr 2020, kl 13:42
0

Det är forskare vid University of Oxford i Storbritannien som utvecklat vaccinkandidaten mot det nya coronaviruset. I går torsdag meddelade universitetet att de två första försökspersonerna doserats i den kliniska studie som nu startat. Enligt BBC är det den första i Europa.

Totalt ska upp till 1 100 friska försökspersoner i åldern 18-55 år ingå i studien, som är enkelblind, randomiserad och placebokontrollerad. Det innebär att försökspersonerna, som slumpas till att få vaccinkandidaten eller placebo i form av ett vaccin mot meningit, inte vet vilken av interventionerna de får.

Studie i Europa med virus från schimpans

Vaccinkandidaten mot det nya coronaviruset (sars-cov-2) går än så länge under den krångliga beteckningen ChAdOx1 nCoV-19. Vaccinet bygger på ett försvagat förkylningsvirus (adenovirus) från schimpans som modifierats för att kunna infektera människor.

Till själva vaccinkonstruktet (ChAdOx1) har forskarna tillsatt genetiskt material från sars-cov-2, närmare bestämt virusets så kallade spike-protein. Spike-protein är de delar som sticker ut från viruset och som fäster vid och infekterar värdens celler.

Förhoppningen är att när vaccinet getts till en person ska kroppens celler börja producera mängder av spike-protein. Det ska i sin tur trigga immunförsvaret att producera antikroppar och aktivera T-celler mot spike-proteinet. Om personen infekteras av det nya coronaviruset igen kan immunförsvaret känna igen spike-proteinet på dess yta och aktivera produktionen av antikroppar mot det. På så sätt ska det hindra viruset från att ta sig in i cellerna och föröka sig.

Mycket smitta snabbar på

Försökspersonerna kommer att rekryteras i de brittiska städerna Oxford, Southampton, London och Bristol. För att forskarna ska kunna utvärdera hur effektiv vaccinkandidaten är behöver de som ingår i studien utsättas för smitta. Genom att se hur många i vaccingruppen respektive i placebogruppen som får en coronavirusinfektion kan slutsatser dras om vaccinets skyddande effekt.

Ett ”problem” är att om smittan sjunker i befolkningen blir det svårare och tar längre tid att utvärdera effekten. Därför kommer forskarna till en början att rekrytera försökspersoner bland personal som arbetar i sjukvården, som utsätts för smitta i högre grad än befolkningen i övrigt.

Resultat om ett halvår

De första resultaten kan komma inom ett halvår, tror forskarna. Om smittan i samhället förblir hög och försökspersonerna infekteras relativt snabbt kan man förhoppningsvis ha resultat ännu tidigare, skriver universitetet på sin hemsida.

I mitten av mars inleddes den första kliniska studien med ett vaccin mot det nya coronaviruset i USA, något som Läkemedelsvärlden rapporterade om.

I dagsläget finns 52 vaccinstudier mot sars-cov-2/covid-19 registrerade i databasen clinicaltrials.gov.