På grund av klimatförändringarna kan pollensäsonger bli mycket svårare framöver. Detta enligt en studie som har publicerats i den vetenskapliga tidskriften Science advances.
Modell som ger prognos över hel pollensäsong
Ett internationellt forskarlag har, genom att kombinera data över lufttemperatur, nederbörd och pollenkoncentrationer, kunnat ta fram en modell som kan visa en prognos över en hel pollensäsong. Informationen kommer från 28 mätstationer i nordvästra Europa under flera år.
Modellen kan också visa hur allvarlig en pollensäsong förväntas att bli vilket gör det möjligt för apotek att veta hur mycket läkemedel som behövs köpas in. Den kan dock inte visa när en pollensäsong börjar eller slutar, eller hur mycket pollen som finns för en särskild dag.
– Informationen gör det möjligt att planera längre framåt, framförallt innan säsongen har börjat. Till exempel kan prognoserna hjälpa sjukvårdspersonal att förbereda sig inför ökningen av allergirelaterade sjukdomar. Det underlättar också för särskilt känsliga individer när de ska planera ledigheter eller utlandsvistelser säger Georgina Brennan, forskare vid Lunds universitet och en av författarna till studien, i ett pressmeddelande.
Pollensäsonger kan bli 60 procents svårare
I sin studie har forskarna också tagit fram en modell som visar att klimatförändringarna kommer att leda till svårare pollensäsonger. Om koldioxidhalten i atmosfären fördubblas, i enlighet med FN:s klimatpanels ”business-as-usual”-scenario, kommer pollensäsongerna att bli 60 procent svårare, menar forskarna. Detta på grund av att växternas produktivitet, och därmed pollenproduktionen, ökar när det blir mer koldioxid i luften. Detta leder i sin tur till fler allergiska reaktioner.
– Klimatmodeller som utgår från ett scenario där koldioxidhalten fortsätter att öka på samma sätt som idag visar att många fler kommer att få besvär med pollenallergi. Detta är ett allvarligt problem som kommer att påverka många människors liv, säger Georgina Brennan.
Visas även i andra studier
Även andra forskare har visat att klimatförändringar kommer att leda till ökade problem med pollenallergi. Tidigare studier baseras dock på data från tidigare års pollenkoncentrationer, till skillnad från den nu aktuella studien som alltså bygger på hur den ökade koldioxidhalten och olika väderkomponenter påverkar pollenproduktionen.
– Det finns studier som gjorts i speciella kammare där man har sett att gräs producerar mer pollen om koldioxidhalten ökar. Dessa är en bra referens och visar på att det finns ett samband. Hur snabbt det sen går beror på vilka strategier för att dämpa klimatförändringen som sätts in, säger Georgina Brennan.