Klartecken för ny insulinanalog kopplad till fettsyra

I februari godkändes den långverkande insulinanalogen insulin detemir (Levemir) av CPMP. Molekylen är kopplad till en fettsyra som binder insulinet till albumin, vilket förlänger effekten ? en helt ny verkningsprincip i behandlingen av diabetes.

26 mar 2004, kl 11:35
0

Ett problem med de befintliga basalinsulinerna av NPH-typ är den koncentrationstopp som ofta uppträder efter omkring 6-8 timmar. Därför har många knutit stora förhoppningar till de nya långverkande insulinanalogerna insulin glargin (Lantus, se LMV 1-2/03) och insulin detemir (Levemir), som befunnit sig i sen klinisk utveckling en längre tid. Läkemedlen har förutom en lång effektduration en jämnare verkningsprofil än de befintliga NPH-insulinerna på marknaden.

Snabbt genomslag

För snart fyra år sedan godkändes insulin glargin, men på grund av produktionssvårigheter lanserades inte läkemedlet i Sverige förrän under fjolåret. Läkemedlet har dock på kort tid fått ett relativt stort genomslag som basalinsulin.
? Den här typen av insulin har en ljus framtid. Lantus har i stora drag motsvarat förväntningarna. Det är svårt att spekulera kring vilket genomslag Levemir kommer att få, men om det håller vad det lovar blir det definitivt en konkurrent till Lantus. Det blir troligen så att detaljer, exempelvis pennornas utformning, kommer att avgöra vilket läkemedel som blir aktuellt i det enskilda fallet, säger Anders Frid, överläkare vid endokrinologiska kliniken vid universitetssjukhuset MAS i Malmö.

Större innovationshöjd

Den viktigaste kliniska skillnaden är att insulin glargin kan distribueras en gång om dagen, medan insulin detemir i de flesta studier getts två gånger dagligen. Företaget bakom detemir, Novo Nordisk, har dock visat att en injektion om dagen räcker i vissa fall.
? Insulin detemir två gånger om dagen har visat sig ge en jämnare effektprofil än Lantus en gång om dagen, så det finns fördelar och nackdelar med båda preparaten, säger Anders Frid.
Enligt honom är innovationshöjden större för insulin detemir än för insulin glargin. Medan den senare bygger på en långsam absorption, är insulinmolekylen i insulin detemir kopplad till en fettsyra som binder den till kroppens plasmaprotein albumin. Detta ger en förlängd effekt och utgör en helt ny verkningsprincip i behandlingen av diabetes.

Ingen problemfri utveckling

Den kliniska utvecklingen av insulin detemir har inte varit oproblematisk och tagit betydligt längre tid än vad Novo Nordisk från början räknade med.
? Vi har mött flera överraskningar under utvecklingsprocessen. En var att läkemedlets potens på molekylär nivå visade sig något lägre än andra insuliners. Vi har varit tvungna att göra något fler prövningar än väntat. Vår målsättning är nu att lansera Levemir i Sverige under 2004, säger Niels Christian Hirsch på Novo Nordisk.