Den ändrade kinesiska patenträtten gör det möjligt för den kinesiska regeringen att utfärda så kallade tvångslicenser som berättigar vissa företag att i speciella nödsituationer tillverka patenterade läkemedel. Det kinesiska beslutet bör göra att varningsklockorna ringer hos Big Pharma, spår nyhetsbyrån Reuters. Skälet är den växande kinesiska marknaden samtidigt som försäljningen i västvärlden tycks stagnera.
Med lagändringen tycks det också som att Kina inte enbart kommer att nöja sig med produktion för en inhemsk marknad utan att man också har planer för en global marknad. Ett påtagligt skäl till den förändrade lagstiftningen är att Kina som nu erkänner att man har en växande hiv/aids-epidemi är i behov av tenofovir för behandling av de hiv-sjuka. Originalet säljs av företaget Gilead under namnet Viread men med en tvångslicens kan Kina producera läkemedlet till ett lägre pris.
Beslutet att förändra den kinesiska lagstiftningen kommer bara några månader efter att den indiska regeringen tagit liknande steg. Där beslutade patentmyndigheten att ett företag, Natco, via tvångslicens ska tillverka en generika på Bayers läkemedel för behandling av njur- och levercancer, Nexavar. Den licensen gäller dock enbart för nationell distribution. Även Thailand har sedan tidigare använt den här möjligheten till tvångslicenser.