Annons
Kartlägger TBE-virus i inskickade fästingar
Foto: Istock

Kartlägger TBE-virus i inskickade fästingar

Var i landet bär fästingarna på TBE-virus? Svaret kan ge bättre vaccinationsstrategier.

10 apr 2025, kl 10:01
0

Annons
Anna Omazic

Anna Omazic. Foto: Oloph Demker, SVA.

Forskare vid Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, kartlägger förekomsten av TBE-virus hos fästingar i vårt land. Det är fokus för årets upplaga av satsningen Rapportera fästing.

Som Läkemedelsvärlden berättade startade satsningen 2023. Sedan dess har människor över hela Sverige rapporterat in tiotusentals fästingfynd med bilder till forskarna på SVA. Det här har ökat kunskapen om vilka fästingarter vi har i Sverige och deras utbredning. Bland annat har exotiska fästingarter dykt upp som ett tecken på förändringar i spåren av ett varmare klimat.

I år vill SVA och Uppsala universitet använda fästingrapporteringen till att kartlägga var i landet som fästingar bär på viruset TBE, tick borne encephalitis.

Uppdaterar kartan över TBE-virus

Forskarna vill att den som rapporterar ett fästingfynd både tar en bild och rapporterar via webbverktyget och skickar in själva fästingen portofritt till SVA för analys.

– Svenska folkets engagemang för att rapportera fästingar är fantastiskt. Vi har fortfarande fokus på övervakningen av exotiska fästingarter och vilka smittämnen som de kan bära med sig till Sverige. Nytt för  i år är att vi vill ha in alla fästingfynd så att vi kan kartlägga förekomsten av TBE-virus, säger Anna Omazic, forskare på SVA, i ett pressmeddelande.

Ett mål för årets insamling är att skapa en uppdaterad karta över virusets utbredning i Sverige. Forskarna gör detaljerade studier av de virus som hittas och kartlägger deras genetiska profil.

Kan ge bättre strategier för vaccinationer

Detta är första gången som en sådan viruskartläggning görs i Sverige. Forskarna vill identifiera nya riskområden för TBE och förstå vilka varianter av viruset som i dag finns i Sverige. Det kan bidra till att förbättra vaccinationsstrategierna mot TBE.

– Vi hoppas på 10 000 fästingar från hela Sverige under 2025. Vi ser fram emot samarbetet med Uppsala universitet och vi lovar att uppdatera allmänheten om hur arbetet går och vilka resultat vi får fram via Fästbloggen och andra kanaler, säger Anna Omazic.

– Vi jobbar också intensivt med att ta fram en mobilapp för att göra det ännu lättare att rapportera fästingfynden.

Previous article ”Glädjande besked från Läkemedelsverket”
Nästa artikel Jessica Martinsson: ”Många är oroliga”