Kärt barn får många produktnamn

När företag ansöker om att få ett läkemedel godkänt av
Läkemedelsverket ansöker man numera ofta om att få produkten godkänd under flera namn. Det kallas duplikatansökningar och ökade förra året med nästan 70 procent jämfört med 2000.

16 feb 2004, kl 15:17
0

Annons

När Astrazeneca och Lundbeck förra året fick Nexium och Cipralex godkända fick de samtidigt samma läkemedel godkända under några namn till. Esomeprazol godkändes också under namnen Axiago, Refexxin och Esopral, medan Lundbecks escitalopram också godkändes med namnen Entact, Pretive, Prilect, Resact och Rezelec.

Över 100 ansökningar

Duplikatansökningarna, i princip fotostatkopior, var förra året 107 stycken, tre år tidigare var de 36 stycken. Cirka 10 procent gäller duplikat på nya substanser, resten är duplikat på ett generika.

Bakgrunden till ansökningarna är flera.

? Ofta används duplikaten
inte i Sverige, säger Marianne Lövehagen på Läkemedelsindustriföreningen.

? Men om Sverige är referensland och man har tänkt överlåta försäljningen av duplikatet till ett annat försäljningsföretag måste det också vara godkänt i referenslandet.

Det finns inte heller något som hindrar det innovativa företaget från att sälja preparatet under huvudnamnet, medan andra företag, med samarbetsavtal, säljer under duplikatnamnet på samma marknad.

Man får som Anders Ljungbeck på generikaföretaget Ratiopharm beskriver ?ett större tryck på försäljningen?.

Vissa företag har specialiserat sig på att göra duplikatansökningar för att sälja färdiga godkännanden till försäljningsföretag. Det tyska företaget STADA har till exempel fått inte mindre än tio duplikat godkända på sitt generikum Roxon (roxitromycin) som är ett antibiotika.

Ett skäl för originalföretagen att ha godkända duplikat är också att vara förberedda när patentet går ut och snabbt lansera sin produkt också under ett annat namn.

Så gjorde till exempel Lundbeck när patentet för Cipramil gick ut, då deras helägda generikaföretag CNSPharma började sälja duplikatet CitalopramCNS till en bråkdel av priset för Cipramil.