Karolinska tar första steget mot avdelningar utan medicinförråd

Nya Karolinska som ska byggas i Solna under nästa decennium kan bli det första sjukhuset i Sverige som byggs utan läkemedelsförråd på avdelningarna. Det kan vara första steget mot en helt ny syn på läkemedelshantering inom svensk sjukvård.

27 okt 2006, kl 17:52
0

Representanter för sjukhuset och landstinget har rest över hela världen för att se hur det ser ut i andra länder vad gäller läkemedelshanteringen på sjukhus, berättar Peter Persson, chef för sjukhusapoteket vid Karolinska universitetssjukhuset Huddinge.

– Vi har en idé om att avveckla förråden. Istället ska läkemedel distribueras direkt till avdelningarna, fortsätter han.
Från och med november ska apoteket vid Karolinska universitetssjukhuset Huddinge leverera färdiga beredningar med antibiotika till sjukhusets lungklinik.

Att sjuksköterskorna nu inte ska iordningställa sprutor med antibiotika själva, utan istället få dem färdigpreparerade, är en pilot för att pröva om planerna håller.

Även till avdelningen för njurmedicin planeras för att färdiga beredningar med antibiotika ska levereras. Den förändringen sker vid årsskiftet.

Idag har varje sjukhusavdelning ett eget medicinförråd. Men dessa skulle kunna ersättas av en eller två enheter för hela Karolinska sjukhuset, som finns både i Huddinge och i Solna, menar Peter Persson.

Även om det dröjer flera år tills Nya Karolinska uppförs så måste man snart ta ställning till huruvida sjukhuset ska byggas med eller utan medicinförråd.

Vill öka patientsäkerheten

Idag sker ungefär 85 procent av hanteringen av läkemedel på avdelningar och 15 procent på sjukhusapoteken. Peter Persson anser att siffrorna borde vara de motsatta. Han ser flera anledningar till förändring.

– Det som vi är intresserade av är att öka patientsäkerheten och att frigöra tid för vårdpersonalen. Sjuksköterskor blir ofta störda, till exempel av telefoner som ringer, när de hanterar mediciner. Istället kan medicinerna som läkaren ordinerar levereras i rätt dos direkt till kliniken.

Dessutom kan man undvika skadlig arbetsmiljö och att läkemedel kontamineras.

– Vi kommer att iordningställa läkemedel i sterila miljöer där personalen har skyddskläder och där kravet på god ventilation är tillgodosett.

Han tror att medicinförråden på sikt kommer att försvinna från avdelningarna på svenska sjukhus.

Bättre förutsättningar

Redan 1998 genomfördes ett försök på transplantationsenheten på Huddinge då läkemedel förbereddes på sjukhusapoteket. Då var det problem med mycket papper som skulle kopieras, men i och med att elektroniska läkemedelsmoduler införs borde det i framtiden vara enkelt att beställa läkemedel från ett apotek, eller annan central enhet på sjukhuset, direkt till en avdelning.