FHM bemöter kritik om svaga vaccinrekommendationer
”Obestridlig nytta” viktigt för vaccinförtroendet
Karin Tegmark Wisell. Foto: Lena Katarina Johansson

”Obestridlig nytta” viktigt för vaccinförtroendet

I ett skarpt debattinlägg hos Läkartidningen försvarar FHM:s generaldirektör myndighetens strategi.

28 apr 2023, kl 09:44
0

”Det måste finnas en obestridlig nytta med vaccination för att det ska vara motiverat med en rekommendation från en nationell myndighet.” Det skriver Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell i dag i en debattartikel hos Läkartidningen.

Artikeln är ett svar på kritik mot myndighetens strategi när det gäller rekommendationer av vaccination mot covid-19. Kritiken har förts fram i olika sammanhang på senare tid. Den har handlat om att Folkhälsomyndigheten borde rekommenderat fler grupper i den vuxna befolkningen att ta påfyllnadsdoser än man gjort.

Kritik om kasserade doser

I februari blev det känt att Sverige har fått kassera 8,5 miljoner doser covid-19-vaccin till ett värde av cirka 1,5 miljarder kronor. Kritiker menar att svaga rekommendationer från Folkhälsomyndigheten bidragit till att färre vaccinerat sig så att många doser måste slängas.

Sådan kritik syns bland annat i den tidigare vaccinsamordnaren Richard Bergströms nya bok “Vaccinjägaren”.

Men Karin Tegmark Wisell har ingen förståelse för de resonemangen. Hennes debattartikel andas tvärtom en viss irritation över dem.

Vill slå vakt om förtroende

Det är inte Folkhälsomyndighetens sak att se till att allt inköpt vaccin kommer till användning, påpekar generaldirektören:

”Att utforma de svenska rekommendationerna för att motsvara de beställningar som gjorts, och därigenom undvika att kassera doser, ligger dock inte inom myndighetens uppdrag.”

Hon skriver att myndigheten konsekvent rekommenderar utifrån medicinska bedömningar och aktuellt kunskapsläge. Detta är, menar hon, viktigt för att behålla människors förtroende för vacciner och vaccinrekommendationer.

”Det höga förtroendet för vaccinationer i Sverige är resultatet av ett mångårigt förtroendeskapande arbete baserat på vetenskap och beprövad erfarenhet. Det är angeläget att värna den tradition som bidragit till den höga och jämna vaccinationstäckningen.”