Karenstid för blodgivning rekommenderas vid mpox
3D-illustration av mpox-virus. Foto: Istock

Karenstid för blodgivning rekommenderas vid mpox

EU:s smittskyddsmyndighet ECDC föreslår åtgärder mot mpox-spridning via överföring av mänskligt material.

3 sep 2024, kl 08:47
0

Med en karenstid efter mpox-exponering vill EU:s smittskyddsmyndighet ECDC förhindra att viruset sprids genom överföring av “ämnen av mänskligt ursprung”.

Den som haft mpox eller varit i nära kontakt med en sjuk person bör under några veckor inte ge blod, donera organ eller något liknande. Det skriver ECDC i en ny bedömning.

ECDC konstaterar att mpox-virus har upptäckts i bölder samt i blod, urin och andra kroppsvätskor. Det finns dock inga rapporter om att någon blivit smittad av till exempel donerat blod eller andra donationer av kroppsvätskor eller vävnad.

Karenstid rekommenderas

Smittskyddsmyndigheten bedömer att sannolikheten för att detta skulle kunna hända är okänd.

Därför rekommenderar ECDC karenstider som en försiktighetsåtgärd. En grupp som omfattas är donatorer som inte själva har några symtom, men har varit i nära kontakt med personer med bekräftad eller misstänkt mpox. De bör vänta minst 21 dagar med att donera, skriver smittskyddsmyndigheten.

Tidsspannet utgår från vad som är känt om inkubationstiden för mpox.

Två symtomfria veckor

Om det är donatorn själv som har misstänkt eller bekräftad infektion med viruset, bör man ha varit helt symtomfri i minst 14 dagar innan man donerar.

ECDC:s bedömning gäller såväl klad I som klad II av mpox-viruset.