Kan läkemedel rädda luktsinnet?
Foto: Istock.

Kan läkemedel rädda luktsinnet?

Flera studier i bland annat USA och Storbritannien undersöker hur behandling med läkemedel kan fungera mot luktbortfall efter en covid-19-infektion.

21 dec 2021, kl 12:45
0

Annons
Mats Holmström

Mats Holmström.

Att drabbas av anosmi, luktbortfall, kan leda till en försämrad livskvalitet på många sätt. Luktbortfall kan ha flera orsaker, men det senaste tiden har ämnet blivit högst aktuellt eftersom det är ett vanligt fenomen efter en covid-19-infektion.

Flera studier har visat att så kallad luktträning kan hjälpa till att få tillbaka luktsinnet. Och nu pågår även forskning om läkemedel som skulle kunna vara användbara.

– Det finns ännu inte tillräcklig evidens för att dessa läkemedel skulle fungera just vid luktnedsättning orsakad av covid-19, men man ska ha hopp, säger Mats Holmström, docent och före detta professor vid Karolinska institutet.

Tre skäl till luktbortfall

Det finns tre huvudorsaker till luktsinnesförlust. Den första är att det finns en obstruktion som orsakar en täppa i näsan som gör att doftmolekylerna inte kommer upp till doftreceptorererna i nässtaket. Det andra skälet är att man har fått ett kraftigt trauma mot bakhuvudet vilket medför att de tunna nervtrådarna till luktregionen slits av. Och det tredje är neurogena orsaker där påverkan på nerver orsakar luktsinnesförlust. Detta kan bero på till exempel åldrande, förkylning eller en covid-19-infektion.

De läkemedel som är aktuella i diskussionen för att behandla luktsinnesförlust är kortisonspray, vitamin A, omega-3, koksalt och teofyllin.

När det gäller kortison finns det evidens för att preparatet, både som lokalbehandling och i tablettform, kan ha effekt mot luktbortfall som orsakas av svullnad i näsan. Dock är kunskapen inte lika stor om kortison skulle kunna hjälpa när det gäller luktbortfall som beror på en förstörelse av luktnervceller, vilket alltså är fallet när det handlar om covid-19.

Den senaste tiden har det gjorts en del studier om peroralt kortison som behandling av luktbortfall i samband med covid-19. En liten brittisk studie har bland annat kunnat påvisa en signifikant effekt av kortison i denna form.

– Den brittiska rekommendationen är att patienter som har drabbats av luktbortfall på grund av covid-19 kan använda kortison peroralt om de har haft besvär i mer än två veckor och inte har några andra covid-19-relaterade symtom, säger Mats Holmström.

Vitamin A och omega-3 länge omdiskuterat

Vitamin A har varit omdiskuterat som behandling mot luktsinnesförlust i decennier.

– Vi vet att luktnervceller har en förmåga att kunna nyskapas. Och enligt somliga forskare skulle vitamin A kunna ha en effekt på detta, säger Mats Holmström.

För ett par år sedan gjordes en retrospektiv studie som visade att vitamin A tillsammans med luktträning gav en bättre effekt än enbart luktträning.

– Studien var inte dubbelblindad, men resultatet var så pass intressant att forskarna nu har valt att gå vidare med en mer vetenskaplig studie för att testa vitamin A för luktbortfall orsakat av covid-19, säger Mats Holmström.

Även omega-3 som behandling vid luktnedsättning har diskuterats länge. Bland annat har djurstudier visat att luktsinnet är sämre hos de djur som har låga nivåer av omega-3. I humanstudier har det också visat sig att omega-3 kan förbättra luktsinnet och även stimulera återskapande av luktnervceller. Preparatet finns dock inte som lokalbehandling utan endast i tablettform.

En studie som kom förra året visade att omega-3 förbättrade luktsinnet hos patienter som genomgick hypofyskirurgi, vilket ofta är förknippat med luktbortfall.

– Patienter som fick omega-3 i samband med efterförloppet av operationen fick ett signifikant bättre luktsinne än de patienter som opererades men inte fick tillskottet. Det visade effekt efter tre månader och ännu starkare efter sex månader, säger Mats Holmström.

Just nu pågår placebokontrollerade, randomiserade studier i USA för att undersöka av omega-3 kan ha effekt även vid covid-19-relaterat luktbortfall.

När det gäller koksalt finns det evidens för att detta fungerar mot nästäppa. Det har dock ännu ingen bevisad effekt på luktbortfall.

Nytt användningsområde

Ett annat läkemedel som skulle kunna vara aktuellt är teofyllin som tidigare var standardbehandling vid astma. Flera studier har visat att preparatet kan förbättra luktsinnet, men har i tablettform däremot en hel del biverkningar.

– Studier har dock visat att man kan behandla med teofyllin som lokalbehandling. Det har då gett samma effekt men färre biverkningar. De studier som har gjorts om detta har dock varit öppna och utan kontrollgrupper. Alla studier har dessutom kommit från samma forskargrupp, säger Mats Holmström.

Behövs mer forskning om luktbortfall

För närvarande ges inga andra läkemedel än cortisonspray och ibland cortisontabletter i Sverige till patienter som har blivit av med luktsinnet efter covid-19. Även luktträning används men det råder bristande tillgång i landet på lukttestmöjligheter för att följa behandlingen, berättar Mats Holmström.

Han menar att patienter som lider av luktbortfall har varit försummade inom vården, trots att problemet med detta är vanligt förekommande. Han ser dock positivt på framtiden för denna patientgrupp.

– I och med att detta är ett vanligt kvarstående symtom efter en covid-19-infektion så har intresset för forskning om ämnet ökat. Vi kommer att få mer kunskap och fler möjligheter ju längre tiden går.