Kan läkemedel förebygga ärftlig bröstcancer?
Screening, som mammografi ifrågasätts, av forskare. Foto: Istock

Kan läkemedel förebygga ärftlig bröstcancer?

En studie ger hopp om läkemedelsbehandling i stället för att operera bort brösten för kvinnor med BRCA-mutation.

6 jul 2022, kl 07:13
0

Kvinnor som har mutationer i bröstcancergenen BRCA kan i dag tvingas att välja att operera bort brösten för att förebygga risken för bröstcancer. Nu visar en liten studie, som har publicerats i tidskriften Genome medicine, ett alternativ som i framtiden skulle kunna bana väg för en annan lösning.

Forskarna i den delvis svenska studien har nämligen upptäckt att två typer av så kallade progesteronreceptorhämmare kan minska risken för trippelnegativ bröstcancer. Enligt studien minskade både mifepriston och ulipistalacetat cancerdrivande förändringar i vävnadsprover från friska kvinnor med BRCA-mutationer.

BRCA-mutationer ökar risk för bröstcancer

Mutationer i BRCA-genen ökar risken för att utveckla trippelnegativ bröstcancer. Det är en cancerform där tumörcellerna saknar tre typer av receptorer på cellytan; östrogen, progesteron och HER2. Detta gör att det är svårt att rikta läkemedel mot cancercellerna.

BRCA-mutationer är ärftliga. De vanligaste är BRCA-1 och BRCA-2. Båda är högriskgener för bröstcancer med en genomsnittlig risk på 50 till 80 procent att få sjukdomen. I genomsnitt är åldern vid insjuknande lägre än vid spontana former. Bröstcancerrisken börjar att öka i 30-årsåldern och ökar påtagligt från 40-årsåldern.

– Alternativen för att förebygga bröstcancer hos kvinnor som bär på BRCA-mutationer är i dag väldigt begränsade och många kvinnor tvingas fatta beslut om huruvida de ska operera bort brösten för att minska sin cancerrisk. Vår forskning öppnar för möjligheten att bättre övervaka och förebygga bröstcancerrisk hos enskilda kvinnor så att de kan fatta informerade beslut, säger Kristina Gemzell Danielsson, en av studiens författare i ett pressmeddelande.

Hon är professor vid institutionen för kvinnors och barns hälsa vid Karolinska institutet, och överläkare på Karolinska universitetssjukhuset.

Minskade cancerdrivande cellförändringar

I en del av studien har forskarna undersökt dagliga progesteron- och östrogennivåer i saliv från friska kvinnor med och utan BRCA-mutation över en hel menstruationscykel. Här ingick sammanlagt 20 kvinnor. Forskarna såg att kvinnor med mutationen hade en högre nivå av progesteron, särskilt under perioden från ägglossning till menstruation. Progesteron kan stimulera cancerutveckling.

I en annan del av studien, där 28 kvinnor ingick, använde forskarna prover på bröstvävnad från friska kvinnor med eller utan BRCA-mutation, samt från kvinnor med trippelnegativ bröstcancer. Forskarna undersökte hur bröstvävnaden påverkades av läkemedlen mifepriston och ulipristalacetat som hämmar effekten av progesteron.

Resultatet visade att behandlingen med mifepriston minskade cancerdrivande cellförändringar hos alla kvinnor utan BRCA-mutationer och hos två tredjedelar med BRCA-mutationer. Forskarna såg liknande resultat vid behandling med ulipristalacetat.

– Våra fynd tyder på att progesteronreceptorhämmare kan vara attraktiva läkemedelskandidater för att minska cancerrisk hos yngre kvinnor med BRCA-mutationer. Innan man kan rekommendera behandling behövs dock större kliniska studier för att validera resultaten i en mer diversifierad grupp samt för att undersöka eventuella biverkningar. Långvarig användning av ulipristalacetat har till exempel kopplats till leverskada medan mifepriston inte associerats med någon sådan effekt, säger Kristina Gemzell Danielsson.

Forskarna har också utvecklat ett test som ska kunna skatta en persons cancerrisk över tid. Förhoppningen är att detta test så småningom ska kunna användas för att identifiera de kvinnor som kan behöva förebyggande läkemedelsbehandling. Testet behöver dock valideras i större studier, konstaterar forskarna.