Satsning för att fasa ut onödig vård
Tobias Alfvén (t.v.) och Martin Serrander. Foto: Svenska läkaresällskapet

Satsning för att fasa ut onödig vård

Med satsningen Kloka kliniska val tar Svenska läkaresällskapet upp kampen mot diagnostik och behandlingar som inte är av värde för patienterna.

19 feb 2024, kl 09:21
0

Annons

Undersökningar visar, enligt Svenska läkaresällskapet, att 20-30 procent av hälso- och sjukvårdens utgifter går till onödig vård. Det handlar om tester, undersökningar och behandlingar som inte är till nytta för patienten. Ibland kan den onödiga vården också innebära risker för patienterna.

– Eftersom hälso- och sjukvårdens resurser är begränsade behöver vi öka takten på utfasning av vård som saknar nytta. Genom detta kan ökad vårdkvalitet uppnås och resurser frigöras till mer medicinskt motiverade insatser, säger Tobias Alfvén, ordförande för Svenska läkaresällskapet, i ett pressmeddelande.

Internationellt arbete mot onödig vård

Läkaresällskapet har skapat en särskild arbetsgrupp för det som kallas “Kloka kliniska val”. Det är en satsning som hämtar inspiration från initiativet “Choosing wisely” som startade i USA och sprider sig till många andra länder.

Svenska läkaresällskapets arbetsgrupp för denna satsning publicerade för en tid sedan en rapport som analyserar läget i Sverige.

Den beskriver en utveckling där många olika faktorer samverkar till en ökande användning av diagnostik, läkemedel och andra behandlingar som inte har någon bevisad nytta.

Vad är onödig vård?

Rapporten tar upp ett flertal exempel på behandlingar som länge varit omdiskuterade på grund av tveksamt vetenskapligt stöd men som vården ändå använder flitigt.

Ett exempel är operationer vid knäartros. Enligt rapporten visar forskningen att de saknar effekt och i sämsta fall kan påskynda artrosprocessen. Tröts det gör kirurger i Sverige fortfarande många sådana ingrepp.

Ett annat av rapportens exempel gäller diagnostiken och behandlingen av funktionsnedsättningen adhd. Rapportförfattarna menar dåliga screeninginstrument tillsammans med en förändrad inställning i sjukvården och allmänheten leder till överdiagnostik och överbehandling av adhd.

Bland det som driver fram onödig vård finns enligt rapporten företagens marknadsföring. En närbesläktad faktor är informationsutbytet i sociala medier som snabbt kan skapa efterfrågan på olika undersökningar och behandlingar hos patienter. Rapporten pekar också bland annat ut medicinska traditioner och brister i vårdens styr- och finansieringssystem.

Debattartikel om onödig vård

Läkaresällskapets nya nationella kampanj ska bromsa den här utvecklingen. Syftet är att engagera läkarna och andra i hälso- och sjukvården för att göra “Kloka kliniska val”.

– Ambitionen är att få till en verklig förändring i vården. För att nå framgång i arbetet krävs samverkan mellan vårdens professioner, patienter, regioner, myndigheter samt staten, säger Martin Serrander, ordförande för arbetsgruppen för Kloka kliniska val, i pressmeddelandet.

I förra veckan skrev Martin Serrander och läkaresällskapets ordförande Tobias Alfvén en debattartikel i Svenska dagbladet där de uppmanar bland andra regionerna, staten, läkarna och patienterna att hjälpa till att fasa ut onödig vård.

Som ett gott exempel lyfter de fram den 25-årsjubilerande nationella satsningen Strama som lyckats begränsa antibiotikaanvändningen i vårt land.

“Det är ett resultat som gynnats av att vårdens professioner slutit upp tillsammans – vi efterlyser samma gräns­överskridande samarbete för att nå framgång med Kloka kliniska val”, skriver de.