Behandling med kalcium i kombination med vitamin D förskrivs ofta till äldre kvinnor för att skydda mot benskörhetsfrakturer. Nu visar en studie som publicerades online i British Medical Journal att behandlingen kan öka risken för hjärtinfarkt. Vissa läkare har också hävdat att det skulle sänka cirkulerande nivåer av det farliga kolesterolet.
Men bevisen är knapphändiga och därför bestämde sig forskare vid universitetet i Auckland för att undersöka effekten av tillskott av kalcium på hjärtinfarkt, stroke och dödlighet hos friska postmenopausala kvinnor. De gjorde en andra analys av en befintlig randomiserad placebokontrollerad studie som utförts inom primärvården på Nya Zeeland för att ta reda på behandlingens effekt på förekomsten av frakturer. I studien ingick 1471 kvinnor över 55 år och med en genomsnittlig ålder på 74 år. Kvinnorna fick antingen kalcium eller placebo. De tillfrågades också om andelen kalcium i sin diet och de undersöktes var sjätte månad under fem år.
Forskarna kom fram till att kvinnorna i kalciumgruppen i genomsnitt fick i sig cirka 1,861 mg kalcium per dag inklusive det dagliga tillskottet av kalcium. Kvinnorna i placebogruppen som enbart fick kalcium via dieten fick i sig cirka 853 mg per dag. Forskarna undersökte därefter kardiovaskulär dödlighet samt antalet hjärtinfarkter, stroke, hjärtsvikt, TIA-attacker samt bröstsmärtor.
Resultatet visar att antalet hjärtinfarkter var signifikant högre i kalciumgruppen än i placebogruppen, 45 fall hos 31 kvinnor jämfört med 19 fall hos 14 kvinnor.
Sammantaget visade förekomsten av plötslig hjärtdöd, stroke och hjärtinfarkt en motsvarande skillnad eller 101 fall hos 69 kvinnor mot 54 fall hos 42 kvinnor.
Forskarna drar slutsatsen att behandling med kalcium av friska postmenopausala kvinnor kan kopplas till en ökad förekomst av kardiovaskulära händelser. Men de varnar samtidigt för en snabb ändring av gällande behandlingsrekommendationer. Den potentiella risken för hjärtkärlsjukdom bör balanseras mot den gynnsamma effekt som kalcium har på bentäthet. Det är särskilt viktigt hos äldre kvinnor.
I Sverige kom SBU i sin rapport från 2006 fram till att vitamin D och kalcium bara skyddar de äldsta kvinnorna mot benskörhet. Däremot förhindrar inte behandlingen benbrott hos hemmaboende kvinnor under 80 år.
– I vår genomgång fanns ingen studie som visade på en ökad risk för hjärtsjukdom, säger Maria Sääf vid institutionen för molekylär medicin vid Karolinska Institutet i Solna.