Annons
Johan Wallér: Sverige borde göra som Danmark!
Johan Wallér. Foto: Anna Bäsén

Johan Wallér: Sverige borde göra som Danmark!

Apoteksföreningens vd Johan Wallér tycker att även svenska farmaceuter borde få utökade befogenheter.

20 feb 2025, kl 09:16
0

Johan Wallér, vd för Sveriges apoteksförening, tycker att Sverige borde följa Danmarks exempel. Också svenska farmaceuter borde få större möjlighet att byta läkemedel i bristsituationer.

– Jag tycker att det danska initiativet är jättebra. Danmark ligger före Sverige när det gäller utvecklingen av apotekens roll, där har vi mycket att lära, säger han.

Johan Wallér: ”Ganska okontroversiellt”

Sveriges apoteksförening driver frågan om att svenska farmaceuter borde få större befogenheter sedan flera år tillbaka.

Det handlar om möjligheten att kunna erbjuda läkemedel i en annan styrka, byta till en annan förpackningsstorlek eller ett annat läkemedel när exakt det som står på kundens recept inte finns. Utan att farmaceuten ska behöva kontakta den förskrivande läkaren.

I apoteksbranschen kallas det att ”bryta och byta”.

– Egentligen är det ganska okontroversiellt. Exempelvis att apoteken skulle kunna få ge patienten tabletter på 50 milligram i stället för 100 milligram, med instruktion om att ta två tabletter i stället för en.

– Patienterna tror att vi får göra det redan, att det är självklart. Men det får apoteken alltså inte göra. Men vi vill bara lösa problemet, så att patienten kan få sitt läkemedel så smidigt som möjligt.

Johan Wallér får mothugg

Svenska farmaceuter borde också ha möjlighet att byta ut ett läkemedel mot ett annat när det är läkemedelsbrist, enligt ett särskilt uppsatta bestämmelser, tycker Johan Wallér.

Men när han skrev en debattartikel om frågan i DN för ett par år sedan fick han mothugg och sura kommentarer i sociala medier.

– Kritiker tyckte att det skulle vara osäkert om det inte var läkare inblandade. Men det är ju inte så att det skulle vara ett okontrollerat läkemedelsutbyte på något sätt, säger han och fortsätter:

– Man gör det efter ett särskilt protokoll, som de gör i Danmark. Det bygger ju på protokoll från myndigheter eller på överenskommelser mellan apotek och sjukvård.

Varnar för att Sverige halkar efter

Sverige har halkat efter när det gäller att utveckla apotekens roll och stärka medborgarnas tillgång på läkemedel, menar Johan Wallér.

– Tidigare har Sverige legat i framkant inom många områden, inte minst apoteksområdet. Andra länder har tittat på Sverige, exempelvis när det gäller införandet av e-recept och utvecklandet av bra system för läkemedelsdistribution, säger han.

– Men nu har våra grannländer gått om och Sverige vi halkar efter. Vi är lite ängsliga och tittar inte på lösningar, fast vi har stora problem med läkemedelsbrist. Detta medan våra grannländer inför farmaceutiska tjänster och möjlighet att göra extraexpeditioner av recept.

Människor kommer inte att dö

Sverige borde lära av det danska exemplet tycker han.

– Det går att göra förändringar och ta lärdom av länder som gått före och har provat. Sverige behöver inte gå vår egen väg och hitta på något nytt och eget. Vi kan titta på andra länder, se vad som fungerat och inte och kopiera det som är bra.

– Det är ju inte så att människor kommer att dö på gator och torg för att farmaceuter får större befogenheter att byta ut läkemedel.

Läkemedelsverket utreder frågan

Frågan om apoteken ska få ”bryta och byta”, möjlighet att byta ut ett läkemedel till en annan styrka eller en annan förpackningsstorlek, ligger just nu hos Läkemedelsverket.

Om farmaceuter ska få byta från ett läkemedel till ett annat behandlas inte.

Läkemedelsverket ska redovisa sitt regeringsuppdrag i vår.

”Det är redan en sorts kris”

Johan Wallér tycker att det är lite konstigt att myndighetens uppdrag att utöka svenska apotekares befogenheter, så att de får ”bryta och byta”, är kopplat till kris och beredskap.

Han framhåller att situationen redan är akut. Apoteken behöver bättre verktyg för att kunna att mildra konsekvensen av läkemedelsbristerna redan idag. Att läkemedel inte finns är vardag på svenska apotek.

– Jag kan ju tycka att det är redan är en sorts kris, när apotek inte kan få tag på det läkemedel som läkaren har förskrivit. Och mitt budskap är att vi ska ta det enkla först – att apoteken ska kunna byta styrka på läkemedlet och storlek på förpackningen.

– Sen kan man ta tag i det som är lite svårare, som att apoteken kan byta ut ett läkemedel mot ett annat när det är brist, som de gör i Danmark.