President Donald Trumps snabba svängningar när det gäller tullar skapar stor oro i läkemedelsbranschen, både i USA och internationellt.
Jessica Martinsson är vd för den svenska branschorganisationen Swedenbio som företräder över 330 företag inom läkemedel, bioteknik, medicinteknik och diagnostik.
Hon berättar om att oron är stor. Många bolag vet inte hur de ska agera.
– Osäkerheten skapar en stor uppgivenhet. Det finns ingen långsiktighet. Den här cirkusen skadar hela världsekonomin, säger hon.
Plötslig vändning om tullar
I tisdags kväll, under en middag med det republikanska partiet, upprepade president Donald Trump sitt hot om att införa stora tullar på läkemedel. Detta för att tvinga läkemedelsföretag att satsa på produktion i USA och minska landets importberoende.
Uttalandet skapade genast oro i läkemedelsbranschen, både i USA och internationellt. Analytiker varnade för höjda läkemedelspriser, hotad tillgång till viktiga mediciner och störningar i den globala leveranskedjan.
Men under onsdagen vände presidenten helt om.
I ett inlägg på den egna sociala plattformen Truth social skrev Trump att alla ”reciproka” tullar – det vill säga tullar mot länder som inte svarat med egna tullar – pausas i tre månader.
– Man måste vara flexibel, sa Donald Trump till journalister senare under dagen, rapporterar CNN.
Undantaget är Kina som i stället får se sina tullar höjda till 125 procent.
”Många är oroliga”
USA är Sveriges viktigaste exportmarknad för läkemedel. De blixtsnabba växlingarna i den amerikanska politiken står i stark kontrast till läkemedelsbolagens långsiktiga planering, framhåller Jessica Martinsson.
– Vi vet ju inte om nya tullar mot USA kommer att ligga kvar de närmaste tio åren. I så fall kanske en del bolag behöver flytta en del av sin produktion till USA för att producera för den amerikanska marknaden. Men där är vi inte än.
– Många är oroliga. Men jag har inte hört att något av våra bolag har vidtagit konkreta åtgärder. För man lägger inte om en produktionslina för en amerikansk president som sitter i en mandatperiod.
Hon påminner om att Donald Trump kan få politiskt motstånd på hemmaplan framöver. Den amerikanska kongressen har delegerat rätten att besluta om tullar till presidenten, en rätt kongressen kan återkalla. Nästa år är det dessutom mellanårsval till kongressen i USA.
– Jag tror att det finns republikanska politiker som tänker att de ska ha en längre politisk karriär än den här presidentperioden.
Nya tullar höjer priserna
Om hotet om nya amerikanska tullar på läkemedel blir verklighet kan det leda kraftigt höjda priser på läkemedel. Det gäller både Sverige, EU och USA.
En undersökning bland amerikanska bioteknikföretag visar att 94 procent anser att höjda tullar mot EU skulle leda till ökade produktionskostnader. Vidare förväntar sig 70 procent högre kostnader även på grund av tullar från Kina.
– Amerikanska patienter riskerar också att bli drabbade, säger Jessica Martinsson.
Dessutom kan nya tullar göra att det, precis som under pandemin, blir störningar i den internationella handeln.
– Produktions- och inköpskedjor måste ställas om och det kan bli större problem med läkemedelsbrist. Det kan bli svårare att få in läkemedel i Sverige.
Produktionen är global
Donald Trumps höjda tullar mot Kina kan påverka patienter i många länder. Kina är, tillsammans med Indien, de största producenterna av aktiva substanser i läkemedel.
Därför kan högre tullar mot Kina försämra möjligheten att producera generiska läkemedel till låga kostnader, som Läkemedelsvärlden tidigare berättat.
– Produktionskedjorna är sammanlänkande och globala. Det går inte att göra sig fri från omvärlden.
Märker Trumps nedskärningar
Jessica Martinsson är bekymrad över Donald Trumps politik försämrar marknaden redan i dag.
– Det handlar inte bara om tullar. Den akademiska världen, forskningen, är en motor för branschen och Donald Trump har skurit ned på finansieringen.
Svenska läkemedelsbolag märker av Trumpadministrationens omfattande nedskärningar på amerikanska hälsomyndigheten FDA. Hela 3 500 FDA-anställda, inklusive högt uppsatta vetenskapliga experter, har sagts upp.
– Det tar längre tid att få ett läkemedel godkänt. Planerade möten skjuts upp och kvaliteten minskar då specialistkompetens inte finns kvar inom FDA. Det är stökigt.
Hotar svenska företag
Många svenska företag i branschen har det kämpigt redan nu. Oron på börsen och i världen kan förvärra situationen ytterligare, varnar Jessica Martinsson.
– Risken är att svenska bolag går i konkurs. Det är den lite hårda sanningen. Om investerarna inte vill satsa och håller i pengarna drabbas företag som behöver kapital här och nu.
Företrädare för läkemedelsbranschen försöker nå fram till den amerikanska administrationen för att förmå dem att inte lägga tullar på läkemedel.
– Sen vet vi ju inte vilka EU:s motåtgärder blir. Vad som helst kan komma på bordet.
Läkemedel är livsviktiga
Swedenbio vill inte att vare sig USA eller EU ska ha nya tullar på läkemedel och för samtal med svenska utrikesdepartementet.
– Om EU ska svara med motåtgärder vill vi att det ska vara sådana där du som konsument har alternativ. Som patient kan du inte välja bort läkemedel. Det är livsviktiga produkter för människors hälsa.
Samtidigt kan den politiska turbulensen i USA göra att andra ekonomiska marknader – som EU – stärks.
– Det är ett drömscenario att fler ska vilja investera i Europa. Men då måste EU höja ambitionsnivån och exempelvis se till att olika lagstiftningspaket på läkemedelsområdet fungerar tillsammans.