I spåren av USA:s tullkrig riskerar Europa att gå miste om miljardinvesteringar i läkemedelsproduktion och forskning.
EU behöver agera snabbt för att förbättra investeringsklimatet för läkemedelsföretagen, säger Jenni Nordborg, strategichef och ansvarig för internationella relationer vid Läkemedelsindustriföreningen Lif, till Läkemedelsvärlden.
– Allt ställs på sin spets nu. I den globala osäkerhet som råder sjunker investeringsviljan. Det gynnar inte Europas möjligheter att attrahera kapital, säger hon.
Drar in läkemedel i tullkrig
Läkemedelsvärlden har tidigare berättat om hur USA:s president Donald Trump hotar med att införa tullar på läkemedel. Presidentens syfte med sådana tullar är att tvinga läkemedelsföretag att satsa på produktion i USA och minska landets importberoende.
Analytiker varnar för höjda läkemedelspriser, hotad tillgång till viktiga mediciner och störningar i den globala leveranskedjan.
Senast i tisdags kväll, under en middag med det republikanska partiet, upprepade presidenten Donald Trump sitt hot om att införa stora tullar på läkemedel. Uttalandet skapade genast oro i läkemedelsbranschen, både i USA och internationellt.
Men som Läkemedelsvärlden rapporterat vände presidenten tvärt om på onsdagen. Donald Trump förklarade att man ”måste vara flexibel” och att USA pausar tullarna mot alla länder – utom Kina.
Tullkrig skrämmer investerare
Vd:ar från flera av världens största forskningsbaserade läkemedelsföretag riktar skarpt kritik mot EU:s nuvarande innovationspolitik i ett brev till EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen.
De efterfrågar snabba och kraftfulla reformer. Om dessa uteblir riskerar EU en omfattande kapitalflykt till USA.
”Europa måste göra ett seriöst åtagande att investera i ett världsledande läkemedelsekosystem – annars riskerar man, i bästa fall, att reduceras till en konsument av andra regioners innovation”, skriver de.
Tullkrig spär på osäkerheten
Enligt läkemedelsindustrins europeiska branschorganisation EFPIA har USA ett tydligt försprång jämfört med EU – inom kapitaltillgång, immaterialrätt, godkännandeprocesser och avkastning på innovation.
Tullkriget bidrar till ytterligare osäkerhet, vilket gör det ännu mindre attraktivt att investera i Europa.
Överväger flytta miljardinvesteringar
Enligt en ny undersökning EFPIA låtit göra bland sina medlemmar, och som 18 stora och mellanstora företag svarat på, visar på risk för omfattande kapitalflykt från EU.
Läkemedelsbolagen kan komma att flytta upp till 85 procent av sina planerade investeringar i läkemedelsproduktion inom EU – motsvarande cirka 50,6 miljarder euro – till USA. Även hälften av forskningsbudgeten, cirka 52,6 miljarder euro, riskerar att styras om.
Totalt handlar det om 164,8 miljarder euro i planerade investeringar under perioden 2025–2029. Inom tre månader bedömer man att 16,5 miljarder euro redan befinner sig i akut riskzon.
Vd:arna efterlyser bland annat stärkt patentskydd i EU, ett samordnat regelverk för miljö- och kemikalielagstiftning och ett konkurrenskraftigt investeringsklimat som belönar innovation.
Tullkrig oroar läkemedelsföretagen
Jenni Nordborg betonar att Donald Trumps snabba och oförutsägbara tullbesked väcker oro bland svenska läkemedelsföretag.
– Att han ändrar sig så snabbt skapar stor osäkerhet. Det gynnar inte handeln och påverkar läkemedelsbolagen som behöver långsiktiga förutsättningar, säger hon.
– Ingen är vinnare i ett handelskrig. Forskning och produktion av läkemedel är beroende av globala produktionskedjor. Det här riskerar att drabba Europa och Sverige svårt.
Regeringen följer utvecklingen
Jenni Nordborg berättar att Lif har löpande kontakt med sina svenska medlemsföretag och EFPIA för att analysera utvecklingen. Lif och branschorganisationen Swedenbio diskuterar också situationen med den svenska regeringen.
– Den svenska regeringen är tydlig med att läkemedelsindustrin är en strategiskt viktig sektor, och kommer att fortsätta föra en aktiv dialog med branschen om hur man bör agera. Vi uppmanar till undantag för läkemedel från alla former av tullar, säger säger Jenni Nordborg.