Att barn med mycket låg födelsevikt har större risk att utveckla kognitiva och beteendemässiga problem är känt. De mycket underviktiga löper också en betydligt större risk att till exempel utveckla någon form av autism. Att underviktiga nyfödda också ofta har järnbrist är känt.
En svensk randomiserad studie visar nu att järntillskott kan minska risken för de beteendemässiga problemen. Forskarna vid Umeå universitet och Karolinska institutet menar att de har visat på ett samband mellan brist på järn och beteendeproblem senare i livet.
I studien ingick 285 nyfödda som vägde mellan 2000 och 2500 gram när de föddes. De nyfödda fick 0, 1 eller 2 mg järntillskott varje dag från sex veckors ålder tills de blivit sex månader. När barnen blivit 3,5 år blev de testade och jämförda med 95 barn som fötts normalviktiga.
I testen såg man inte någon skillnad i poäng på de kognitiva testerna mellan de olika grupperna av underviktiga eller de som fötts normalviktiga. Däremot mätte forskarna signifikanta skillnader för beteendemässiga problem. I studien hade 12,7 procent av de underviktiga barnen som inte fick kosttillskott beteendeproblem jämfört med knappt tre procent av de som fick järn.
Skillnaderna kvarstod också efter att forskarna tagit hänsyn till störande faktorer som familjens ekonomiska situation, moderns ålder och livsstil som kan tänkas påverka barnet.
Studien visar, menar forskarna, att det finns ett samband mellan järnbrist och beteendeproblem senare i livet.
Den här studien är så vitt forskarna vet den första som visat på positiv effekt av järntillskott . Om den bekräftas av andra kan behandlingen bli ett relativt enkelt sätt att hjälpa de med låg födelsevikt att undvika utvecklingsproblem hoppas de.