I juni USA:s president Barack Obama letar efter pengar för att kunna finansiera den sjukvårdsreform som ska ge fler amerikaner möjlighet till vård. Ett område som utsatts för granskning är läkemedelsanvändningen. I mars meddelande kongressens budgetavdelning att mer än hälften av alla läkemedelsbehandlingar saknar bevis för att vara effektiva.
För att komma till rätta med det har en federal rådgivande kommitté bildats som bland annat har till uppgift att styra upp ett antal jämförande studier mellan olika läkemedelsbehandlingar. Systemet sneglar till de modeller som finns i Europa som svenska TLV och brittiska NICE.
Men industrin ställer sig inte helt positiv till att bli granskade och har rustat till försvar. Genom att knyta till sig ett antal kända och betydelsefulla ansikten tar flera stora läkemedelsföretag till orda och ritkar kritik mot de planerade jämförelserna. Branschorganisationen Phrma har anställt lobbyister Tony Coelho som säger till nyhetsbyrån Bloomberg att han inte har något emot forskning som visar vad som är bra och dåligt, men säger samtidigt att alla har olika kroppar och olika läkemedel hjälper olika människor.
När det redan råder ekonomiskt hårda tider är tanken på att bli utkonkurrerade av billigare generiska kopior inte särskilt lockande för företagen. Utspel, bland annat från läkemedelsjättarna Merck och Eisai menar att för hårda restriktioner om vilka behandlingar som ska täckas av sjukvårdsförsäkringen kan leda till att vissa människor nekas den vård de behöver på grund av kostnader.
Den 30 juni ska den federala kommittén presentera en rapport där de ska peka ut ett antal läkemedel som de tycker bör granskas i jämförande studier med avseende på effekt.