Jakten på evigt liv tar sig många uttryck
Ju äldre man blir desto trängre blir det i badrumshyllan. Många vill sälja evig ungdom, kommer apoteken att hänga på?

Jakten på evigt liv tar sig många uttryck

Den västerländska tonårssjukan sprider sig sakta men säkert österut men än så länge är det européer som plastikopereras i Thailand och inte thailändarna själva. Deras syn på liv och död vilar på ett betydligt mer ålderdomsvänligt synsätt. En rynka är ett adelsmärke, inte ett stigma.  En bekant från Bangkok som bott i Sverige ett tiotal […]

2 jun 2010, kl 18:39
0

Den västerländska tonårssjukan sprider sig sakta men säkert österut men än så länge är det européer som plastikopereras i Thailand och inte thailändarna själva. Deras syn på liv och död vilar på ett betydligt mer ålderdomsvänligt synsätt. En rynka är ett adelsmärke, inte ett stigma.  
En bekant från Bangkok som bott i Sverige ett tiotal år frågade förundrat varför jag som verkade så klok inte insett att jag nått livets eftermiddag. »Du bara kör på som om det inte hade något slut«, sa hon.

Och det är ju så vi gör: färgar håret, lasrar, fettsuger och stramar upp huden, bleker tänderna och biter ihop. För 150 spänn får man ett hemma-kit och utsätter sig för kemikalier från helvetet om man vill vara blondin eller brunett efter 40 – och det vill man. Hur ofta ser du en gråhårig kvinna under 80?

Min fördomsfria väninna meddelade att hon varit på konsultation hos en av Sveriges mest välrenommerade specialister inom kosmetisk plastikkirurgi. »Jag ville egentligen bara ha en klädnypa i nacken. Men de kunde inte fixa halsen utan att lyfta fejset.« 
Jag måste sett ut som en akvariefisk när jag kom på sjukbesök: »Papiljotterna« på hennes huvud var skumgummitussar som höll fast suturer i vilka hennes ansikte hängde. Trådarna var fästade i underhud och muskler och löpte under huvudsvålen. Rader av häftklamrar satt överallt i hårbotten. Jag vet, sa min väninna, jag ser ut som en blandning av Jack Nicholson, Michael Jackson och Michelle Pfeiffer som Catwoman. Men X är ändå bäst och om några veckor är jag bara snygg.

Okej. Vi som är hariga, tveksamma, stoiska eller helt enkelt inte har råd med Stora lyftet får ibland råd som vi inte har bett om. Till exempel hos hudterapeuten som också fixar naglar och säljer bijouterier. Med en gest mot överskottshuden på min hals tipsade hon om ett nytt användningsområde för östrogenkräm. »Varför skulle det inte föryngra huden i ansiktet om det funkar på slemhinnorna i underlivet?«

På en marknad som redan är översvämmad av plastikkirurger och dermatologkliniker ska nu apoteken bli den nya scenen för föryngringsexperter. Dermokosmetik är det nya begrepp som ska få de krävande, välinformerade och välavlönade att öka budgeten för skönhetsprodukter. Enligt ett av de största företagen på marknaden är dermokosmetika »produkter som främjar hudens hälsa, är säkra och effektiva och säljs av personal som ger kvalificerade råd«.
Ett exempel är hudkrämen Cliniderm från ACO som i tevereklamen sägs vara »Anti-aging« och påstås »ge omedelbart slätare hud«(!?). Krämen lanseras med det geniala, vilseledande begreppet »Beautiful Science«. Låter som rena läkemedlet – eller hur?

Vad svarar då farmacevten på mitt kvartersapotek när jag frågar om hon verkligen kan stå för det budskapet gentemot mig som kund? »Det kan man givetvis inte lova«, säger hon frankt – än så länge. Men vänta tills branschjättarnas drillade säljchefer väller in från kontinenten med exklusiva varuprover och bjuder på gratis events.
De svenska apoteken kommer att internationaliseras och bli allt mer av »hälsotek« och där ingår skönhetspreparat som både dragplåster och kassako.

Personalen kommer att få ägna betydligt mer tid åt friska välbeställda kunder som vill försköna och förlänga sitt liv – i stället för kroniskt sjuka människor med loserstämpel i pannan.
Och handen på hjärtat – vem vill bli förknippad med sjukdom och död när man kan välja hälsa och evig skönhet i stället?

Gunilla Eldh är frilansande medicinjournalist.