Fem frågor till Elisabeth Thand Ringqvist, grundare av Vaccine forward.
”Jag tänkte att det fanns ett enkelt sätt att bidra”
Elisabeth Thand Ringqvist. Foto: Tobias Wahlström.

”Jag tänkte att det fanns ett enkelt sätt att bidra”

Vaccine forward har samlat in 400 000 kronor till inköp av covid-19-vaccin till världens fattigaste länder.

10 mar 2021, kl 08:35
0

Annons

I Sverige pågår vaccineringen mot covid-19 sedan några månader, men globalt sett lever över två miljarder människor i länder som inte har råd att vaccinera sin befolkning. Läkemedelsvärlden har pratat med Elisabeth Thand Ringqvist, grundare av den nystartade organisationen Vaccine forward som samlar in pengar till Gavi covax AMC, för inköp och distribution av covid-19-vaccin till världens 92 fattigaste länder.

Hur kom du på idén till Vaccine forward?

– Jag insåg att det skulle fattas pengar till att vaccinera hela jordens befolkning mot covid-19 och började fundera över vad varje enskild person kunde göra för att hjälpa till att stoppa pandemin globalt. För att vi ska få vår fulla frihet tillbaka krävs att alla länder har möjlighet att vaccinera sin befolkning, och jag tänkte att det borde finnas ett enkelt sätt att bidra. Jag började med att titta vad det fanns för andra alternativ i världen, men kunde inte hitta något sådant här. Så då började jag och några vänner arbetet med att ta fram plattformen.

Hur gick det arbetet till?

– När vi hade kommit på idén så satte vi ihop det som behövdes för att bygga upp själva hemsidan. Vi hade ett designteam som jobbade med logga, färg och form och ett team som gjorde själva plattformen så att den kunde integreras med olika betalningsplattformar. Sedan var det några personer som arbetade med ansökningar om att bli en ideell organisation, och se till att vi kunde ta emot betalningar från hela världen. Det var även ett kreativt team som jobbade med text och tilltal på hemsidan. Totalt var vi 20 personer som jobbade med projektet. På 45 dagar var vi klara.

Har du gjort något liknande förut?

– Jag har gjort många kampanjer tidigare, men i andra former. Jag jobbade många år på konsultbolaget McKinsey, och jobbade då med Bill & Melinda Gates Foundation och Globala vaccinalliansen (Gavi). Jag har också en bakgrund inom politiken och att jobba med företagande och start ups. Dessa områden sammanföll här och jag hade lätt att förstå hur en lösning skulle kunna se ut.

Hur går det med Vaccine forward just nu?

– Det går bra. Förra söndagen var vi helt okända, nu har vi samlat in 400 000 kronor. Det är helt fantastiskt. Det är många som tycker att det här är viktigt och det är tusentals som har skänkt pengar till vaccinationer. De flesta givarna, cirka 75 procent, finns i Sverige. Resten är inbetalningar från andra länder. Jag tror att det här är lätt för folk att förstå och vi ville göra det enkelt för personer att bidra. Man gör något gott för andra eftersom det bidrar till att fler får sin vardag tillbaka, men man räddar också sig själv eftersom om fler vaccineras så minskar risken för nya mutationer.

Vad kommer att hända nu?

– Allt i projektet sker ideellt och vi har ingen budget för marknadsföring. Men vi kommer att fortsätta att sprida informationen i sociala medier och jag hoppas att folk kommer att dela den vidare. Vi kommer också att översätta informationen till andra språk för att nå ut till fler länder. Det kommer även att sättas upp affischer på alla vaccinationsplatser där vi får, vilket vi hoppas kan leda till att folk skänker pengar när de själva får sitt vaccin.

– Vi ska också börja jobba mot företag så att även de kan skänka pengar. Varje donation ska vara viktig och vi hoppas därför att företag ska kunna matcha ett antal  privata donation med en stor summa. En önskan är också att utmana och ställa olika företag mot varandra så att det blir en tävling i vem som skänker mest.