Annons
Nätkliniken Yazen riskerar vite efter IVO-sågning

Nätkliniken Yazen riskerar vite efter IVO-sågning

Nätkliniken Yazen skriver ut Ozempic på lös grund, utan rätt rådgivning och korrekt journalförening.

14 feb 2025, kl 08:00
0

Inspektionen för vård och omsorg, IVO, riktar skarp kritik mot nätkliniken Yazen efter en granskning av deras hantering av läkemedlet Ozempic (semaglutid). Yazen har inte ”säkerställt att kraven på en god och säker vård är uppfyllda”, skriver IVO i sitt beslut.

Nätkliniken hotas nu av vite och ytterligare åtgärder från IVO.

IVO konstaterar flera allvarliga brister i företagets förskrivning av läkemedlet Ozempic, som används för behandling av typ 2-diabetes men som i detta fall förskrivits i viktminskningssyfte.

Yazen slarvar med Ozempic

Nätkliniken Yazen skriver ut Ozempic till patienter utan att göra en korrekt bedömning av om medicineringen är lämplig, utan att ge patienterna rätt och tillräcklig rådgivning om sitt läkemedel och utan att viktiga uppgifter i journalförs.

Det konstaterar IVO i en ny rapport, där myndigheten bland annat granskat tio patientjournaler.

Som Läkemedelsvärlden löpande rapporterat är det brist på diabetesläkemedlet Ozempic. Enligt den senaste informationen från Läkemedelsverket beräknas bristen vara fram till slutet på mars i år.

Skriver ut Ozempic off-label

Ozempic är godkänt enbart för diabetes typ 2, men samma substans finns även i läkemedlet Wegovy som används mot övervikt och fetma.

Läkare kan skriva ut ett läkemedel för en annan indikation än den godkända. Det kallas off-label förskrivning.

Ozempicbristen är så pass allvarlig att Läkemedelsverket upprepat gått ut och vädjat till läkarna att inte skriva ut Ozempic off-label mot övervikt och fetma. Detta för att den mängd Ozempic som ändå finns tillgänglig ska gå till diabetiker som redan står på medicinen.

Men off label-förskrivning är en del av Yazens affärsidé. Som Läkemedelsvärlden tidigare berättat är det ett fåtal privata kliniker som Yazen som står för en stor del av off-labelförskrivningen av Ozempic.

Upplyser Yasen om bristlarm

Detta är något IVO kommenterar. Visserligen skriver myndigheten att det kan vara förenligt med vetenskap och beprövad erfarenhet att skriva ut Ozempic i viktminskningssyfte.

Därefter skriver IVO att den vill ”upplysa” Yazen om Läkemedelsverkets uppmaningar till läkarna om att bara skriva ut Ozempic på godkänd indikation. Detta för att patienter med diabetes typ 2 ska kunna få sina mediciner.

Myndigheten skickar även med länk till Läkemedelsverkets uppmaning, om Yazen missat informationen.

Går att lura Yazen

Vidare har IVO många klagomål på sättet som Yazen förmedlar recept på Ozempic till patienterna.

Vårdgivaren har inte hämtat inte tillräckligt underlag för att säkerställa att medicinsk indikation föreligger. Här handlar det kort sagt om att Yazens metoder att försäkra sig om att patienten verkligen är överviktig eller fet inte är tillräckliga. Ett fotografi räcker inte, framhåller IVO.

Det här innebär patientsäkerhetsrisker, tycker IVO eftersom ”patienter som saknar ett reellt medicinskt behov av sådan läkemedelsbehandling kan komma att bli föremål för
läkemedelsbehandling”.

Även om IVO inte nämner det i sitt beslut finns åtminstone ett väldigt tydligt exempel på att sådant redan har skett. SVT-reportern Erik Galli har granskat Ozempic-industrin och fått läkemedlet utskrivet från sex nätkliniker, inklusive Yazen, med hjälp av fejkade bilder.

Yazen framhåller att de kan använda sig av videokonsultationer om det behövs, men IVO påpekar att det inte skett i de patientfall myndigheten granskat.

Kollar inte lämpligheten

Vidare anser IVO att Yazen inte bedömt om patienterna är lämpliga för Ozempicbehandling. En patienten har haft onormala blodprover och flertal har uppgett tecken på psykisk ohälsa, som minskad livsglädje.

Myndigheten kan inte se att Yazens läkare har tagit ställning till dessa uppgifter innan de skrev ut Ozempic. De här uppgifterna borde läkaren ha utrett vidare innan läkemedlet skrevs ut. Att behandling inletts utan att kontraindikationerna utretts är inte förenligt med god och säker vård, tycker IVO.

Patienter riskerar att skadas

Dessutom kritiserar myndigheten Yazen för att ha gett felaktiga och osäkra råd till patienterna.

Patienterna har fått rådet att dosera genom att räkna så kallade “klick”, vilket inte heller är i linje med tillverkarens instruktioner. Patienter har också använt injektionsnålar avsedda för engångsbruk flera gånger.

Den bristfälliga rådgivningen i dessa hänseenden har medfört en risk för feldosering respektive infektioner, påpekar IVO.

Yazen får också kritik för dålig journalföring, att det saknas information om patienternas hälsa i relation till Ozempicbehandlingen. Exempelvis saknas uppgifter om när patienterna börjat sin Ozempicbehandling, vilken dos de har och när doserna ändrats. Även läkare på Yazen har varit osäker och behövt fråga patienterna, enligt IVO.

Svarar: ”Hög patientsäkerhet hos oss”

Nu måste Yazen berätta för IVO hur de ska rätta till bristerna senast den 6 mars.

Martin Carlsson, chefsläkare och grundare av Yazen, säger i ett mejlsvar till DN, att företaget välkomnar granskningen och analyserar beslutet noggrant.

På DN:s fråga om hur säkra patienterna är i Yazens vård svarar Martin Carlsson att: ”Patientsäkerhet och kvalitet är högsta prioritet för oss. Jag vill dock påstå att vi har en hög patientsäkerhet hos oss på Yazen. Vi arbetar ständigt med att förbättra vår vårdmodell, journalföring och app.”

Martin Carlsson skriver också att företaget redan har ändrat flera rutiner. Vad gäller att patienter kan lura till sig Ozempic svarar han: ”Vi ser inga tecken på att patienter i vår digitala vård för obesitas ljuger mer än i traditionell vård.”