Ivo-kritik mot tandläkare för antibiotikaförskrivning
Foto: istock

Ivo-kritik mot tandläkare för antibiotikaförskrivning

Två privattandläkare förskrev upprepat antibiotika och andra läkemedel i strid mot gällande riktlinjer.

13 okt 2020, kl 09:30
0

Annons

Övergripande Ivo-kritik mot tandläkare vid små och nystartade mottagningar presenterades 2018 i en rapport. Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, hade då specialgranskat läkemedelsförskrivningen och patientsäkerheten i övrigt vid 51 mindre eller nystartade tandvårdsmottagningar. Detta efter signaler från patienter och andra vårdgivare om problem vid sådana mottagningar.

Granskningen resulterade i svidande kritik om allt ifrån bristande kunskap om vårdgivaransvaret till brister i behandlingar och journalföring. Ivo har sedan fortsatt arbetet med tillsyn av vissa mindre tandvårdsmottagningar och fattade i början av oktober beslut i ett ärende som gäller en liten tandläkarmottagning i en mellansvensk stad. Ivo hade gjort en förhandsanmäld inspektion på mottagningen och intervjuat de två tandläkarna samt granskat 13 patientjournaler.

I det aktuella beslutet konstaterar Ivo bland annat att mottagningens förskrivning av antibiotika inte har skett i enlighet med gällande rekommendationer. De granskade tandläkarna har varken följt Läkemedelsverkets rekommendationer för antibiotikabehandling i tandvården eller Socialstyrelsens nationella riktlinjer för vuxentandvård.

Ivo-kritik mot tandläkare för förskrivning

Riktlinjerna och rekommendationerna säger sammanfattningsvis att man bör överväga antibiotika till tandvårdspatienter först när det finns risk att en tandinfektion ska sprida sig eller om patientens allmäntillstånd är påverkat. Men de kritiserade tandläkarna har, skriver Ivo, förskrivit antibiotika till ett antal patienter utan sådana skäl.

Flera patienter har enligt journalgranskningen vid upprepade tillfällen fått Kåvepenin utskrivet i samband med tandvärk, rotfyllningar och utdragningar utan att förskrivningen motiverats i journalen. Den ena tandläkaren kände, enligt Ivo, inte till Läkemedelsverkets rekommendationer.

Granskningen av mottagningen avslöjade även bristande läkemedelsdokumentation i journalerna. Det gäller inte bara antibiotika utan även bland annat lokalbedövningsmedel. Varken produktnamn, doseringar, antal behandlingar eller andra uppgifter som reglerna kräver finns på ett tydligt och systematiskt sätt med i journalerna.

Måste redovisa åtgärder

Ivo har också uppmärksammat att en av tandläkarna vid ett flertal tillfällen gett betydligt mer än maxdos av ett bedövningsmedel. Tandläkaren hävdar att det handlar om att det blivit skrivfel i journalerna med det finner Ivo ”märkligt”.

Förutom de läkemedelsrelaterade bristerna anmärker Ivo på rad andra brister i tandbehandlingarna, undersökningarna och dokumentationen. Dessutom ska tandläkarna ha fördröjt utredningen genom att dröja i ett år och fyra månader med att skicka in det material som Ivo begärt. Ivo fick skicka ett antal påminnelser och ta hjälp av en delgivningsman.

Enligt Ivo:s beslut måste nu vårdgivaren senast 30 november redovisa vad som har gjorts eller kommer att göras för att komma till rätta med bristerna.

När det gäller den generella utvecklingen av antibiotikaförskrivningen i tandvården rapporterade Socialstyrelsen nyligen om en minskning 2009-2017. Men samtidigt konstaterade Socialstyrelsen att privattandläkare förskriver betydligt mer antibiotika än folktandvården. Enligt Socialstyrelsen kan skillnaden bero på olika tillämpning av riktlinjer och rekommendationer.