Amerikanska forskare har kommit fram till att det inte är kostnadseffektivt att inkludera pojkar i ett vaccinationsprogram med HPV-vaccinet Gardasil. I analysen har de utgått från scenariot att både 12-åriga flickor och pojkar vaccineras och jämfört hälsovinster och finansiella kostnader med dem som förknippas med enbart vaccination av flickor. I båda fallen räknar man med att flickorna screenas för livmoderhalscancer i vuxen ålder.
Studien är baserad på data från bland annat epidemiologiska studier, cancerregister och demografisk statistik. Måttet ?kostnad per QALY? har använts, där QALY står för Quality Adjusted Life Year eller kvalitetsjusterat levnadsår, vilket innebär att man tar hänsyn till både ökad överlevnad och livskvalitet.
Resultaten visar att HPV-vaccinering av enbart flickor kostar mindre än 50000 dollar per QALY medan vaccination av både flickor och pojkar skulle kosta mellan 120300 och 350040 dollar per QALY, beroende på om vaccinet ger livslångt skydd eller ej och om man inkluderar skydd mot andra cancertyper utöver livmoderhalscancer eller ej. Forskarna påpekar att det saknas en enhetlig uppfattning om vad som anses vara en lämplig kostnad per QALY men menar att den kostnad per QALY som vaccinering av både flickor och pojkar medför inte är kostnadseffektiv, med hänsyn till tidigare använda tröskelvärden.
I USA utreder nu den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA om man ska godkänna Gardasil för vaccinering av pojkar och män i åldern 9 till 26 år. I Sverige omfattar indikationen för de båda HPV-vaccinerna Gardasil och Cervarix bara flickor och kvinnor och några planer på att vaccinera pojkar finns inte.
– Vi följer utvecklingen på området med det finns idag ingen kunskap som stödjer ett sådant beslut eftersom det finns alldeles för lite studier av hälsovinsterna med att vaccinera pojkar, säger Anders Tegnell, chef för Socialstyrelsens smittskyddsenhet.
- Läkemedel
Inte motiverat att vaccinera pojkar mot HPV
Det är inte kostnadseffektivt att ge HPV-vaccin till pojkar. Det visar en datormodellsbaserad studie publicerad i tidskriften BMJ.