Inte en vara utan varning

Det här ska handla om förvaring. Enkla grejor, det är väl bara att följa anvisningarna? Eller? En titt i skafferiet visar att de flesta livsmedelsförpackningar har någon form av förvaringsanvisning, ofta ?Förvaras torrt, ej över normal rumstemperatur?. Hur då ?torrt?? Att man inte ska lägga maten i badkaret är ju ganska självklart, men var, menar […]

24 maj 2005, kl 10:17
0

Det här ska handla om förvaring. Enkla grejor, det är väl bara att följa anvisningarna? Eller? En titt i skafferiet visar att de flesta livsmedelsförpackningar har någon form av förvaringsanvisning, ofta ?Förvaras torrt, ej över normal rumstemperatur?. Hur då ?torrt??

Att man inte ska lägga maten i badkaret är ju ganska självklart, men var, menar man, är det egentligen särskilt torrt och varför skall man ha maten just där?

Tydligare blir det när man lägger till en upplysning om varför: ?Öppnad flaska bör förvaras i kylskåp för smakens skull.? ?Förvaras torrt då salt lätt drar åt sig fukt.? Där har man genast ett vettigt skäl att följa anvisningen. Det är så här vi på Läkemedelsverket försöker tänka när vi bedömer förvaringsanvisningar på läkemedel. Vi ser en väsentlig skillnad på det slentrianmässiga ?Förvaras i originalförpackningen? och det klart mer relevanta ?Ljuskänsligt. Förvaras i ytterkartongen? och vi försöker också jobba i den riktningen och spara förvaringsanvisningarna till de tillfällen då de verkligen behövs.

Att en injektionsvätska skall ?förvaras i originalförpackningen? känns som en tämligen överflödig upplysning. Var skulle man annars ha den? I en skål på skrivbordet? Ändå förekommer understundom den och liknande självklarheter på godkända förpackningar. Hur kan sådant undgå myndighetens vakande öga? Ja, ingen är ofelbar, så är det ju. Inte ens Läkemedelsverket.

Det är för övrigt inte bara mat och läkemedel som har förvaringsanvisningar och diverse andra, mer eller mindre relevanta, varningar och pekpinnar. De blir fler och fler och kan dyka upp på kemisk-tekniska varor, batterier och hemelektronik. Har världen verkligen blivit så mycket farligare de senaste åren ? eller har alla grejor blivit sämre? Är det bara ett omyndigförklarande av oss kunder? Inom vissa varugrupper svämmar anvisningarna över alla bräddar. ?Rekommenderas ej för barn under 3 år. Innehåller smådelar? står det på i stort sett alla leksaker; oavsett om de innehåller smådelar eller inte. Varför inte helt enkelt skriva ?Om ett barn tuggar sönder denna leksak och sätter en bit i halsen så är det, juridiskt sett, minsann inte vårt fel, eftersom vi har tryckt den här texten på förpackningen.?, för visst är det väl det man menar? Huruvida förvaringsrekommendationer för läkemedel har samma syfte tänker jag inte diskutera, men visst kan man ha sina misstankar ibland…

Det verkar som om vi inte kommer undan den här galopperande trenden, så det är väl bara att haka på. In med fler anvisningar på allt! Böcker och skivor; pennor och konst. En ny myndighet, kanske? Pekpinneverket? Inte en vara utan varning! På kläder kunde det stå ?Används ej vid temperaturer under 8 grader? eller ?Aktas för sol, vind och vatten? och på cyklar ?Används ej tillsammans med krossat glas?. Även människor borde förstås ha anvisningar, så man visste vem man kunde bjuda på strand-respektive pulkaparty. Själv vill jag förvaras vid högst 25 grader, eftersom jag trivs bäst med svala somrar och kalla vintrar. Normalfallet tycks annars, åtminstone i Sverige, vara ?Förvaras vid minst 25 grader, i skydd för kyla.?. Foster, däremot, skall givetvis alltid förvaras i originalförpackningen.

Det finns ju dock ? tack och lov frestas man att tycka ? inga som helst garantier för att fritt tänkande människor faktiskt bryr sig om vad det står på förpackningen. Till slut orkar ingen vare sig läsa eller bry sig. Kanske kan det bli som i Aisopos gamla fabel om vallpojken och vargen; när han (pojken, alltså) lurats och skrikit ?Vargen kommer!? tillräckligt många gånger var det ingen som hjälpte honom den dagen vargen verkligen kom och käkade upp hans får. För många ?Förvaras torrt och i originalförpackningen? gör kanske att vi glömmer ?Ljuskänsligt. Förvaras i ytterkartongen.? när det dyker upp?

Till sist några anvisningar vi verkligen skulle vilja se:
På mobiltelefoner: ?Förvaras avstängd på bio, teater etcetera.?
På dopingpreparat: ?Ljusskyggt. Förvaras i kriminalförpackningen.?
På godis: ?Ofrånkomligt för barn. Används endast lördagar.?
På lätt-isterband: ?Förvaras oåtkomligt för alla och envar.?