”Inte bevisat att vaccinerna kan störa menscykeln”

”Inte bevisat att vaccinerna kan störa menscykeln”

EMA:s säkerhetskommitté PRAC har granskat rapporter om mensrubbningar efter covid-19-vaccinering.

9 aug 2021, kl 11:09
0

Kan vaccinerna mot covid-19 orsaka mensrubbningar? Det är en fråga som diskuterats de senaste månaderna, både i sociala medier och vanliga nyhetsmedier. Läkemedelsverket och läkemedelsmyndigheter i många andra länder har fått in biverkningsrapporter från hundratals kvinnor som berättar att deras menscykel förändrades efter vaccinationen. I Sverige har det enligt Läkemedelsverket, refererat av SvT, kommit mellan 300 och 400 sådana rapporter.

Det har handlat om varierande typer av mensrubbningar, så som mellanblödningar, ökad mensvärk och ändrade intervaller mellan menstruationerna.

Fortsätter granska mensrubbningar

Den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA:s säkerhetskommitté PRAC har nu granskat och analyserat denna rapportering. Kommittén drar slutsatsen att det hittills inte finns bevis för ett orsakssamband mellan covid-19-vacciner och mensrubbningar.

PRAC framhåller att mensrubbningar är mycket ofta förekommande och kan uppkomma av även utan någon bakomliggande medicinsk orsak. Några vanliga orsaker är stress och trötthet men också sjukdomstillstånd som endometrios.

Kommittén kommer dock att fortsätta att hålla ögonen på om det ändå kan finnas ett orsakssamband med covid-19-vaccinerna. Samtliga företag med EU-godkända coronavacciner har därför uppmanats att komma in med ytterligare data kring denna fråga.

Inväntar mer data från Astrazeneca

Vid sitt senaste möte diskuterade PRAC även det misstänkta sambandet mellan Astrazenecas covid-19-vaccin Vaxzevria och den sällsynta immunologiska sjukdomen Guillain-Barrés syndrom som orsakar nervinflammation och ibland till och med förlamning. PRAC inväntar mer data från företaget inför ett eventuellt beslut om ytterligare säkerhetsåtgärder.

PRAC framhåller samtidigt att den misstänkta biverkningen är ytterst sällsynt och inte påverkar den positiva nytta-risk-balansen för Vaxzevria.

Den svenska Folkhälsomyndigheten har nyligen beslutat att fasa ut användningen av Vaxzevria i Sverige.