Inte bättre livskvalitet med östrogensubstitution

Den senaste sammanställningen med data från WHI-studien (Womens Health Initiative) visar att östrogensubstitution inte förbättrar livskvaliteten för postmenopausala kvinnor. Studien är den definitiva spiken i kistan för östrogensubstitution som förebyggande behandling.

22 apr 2003, kl 10:21
0

Annons

Studien omfattar 16608 kvinnor i åldern 50-79 år som randomiserades till behandling med placebo eller östrogen plus gestagen. Efter ett år sågs vissa skillnader till de behandlades fördel, men de var så små att de bedömdes som irrelevanta.
? Ja den här studien stärker den inställning vi nu har till östrogensubstitution; det vill säga att man inte ska behandla vid andra indikationer än klimakteriebesvär eller benskörhet, säger Marie Bixo vid institutionen för obstetrik och gynekolog vid Norrlands Universitetssjukhus i Umeå.
? Några andra avgörande effekter kan man inte räkna med.
Marie Bixo menar att kvinnorna i studien inte är representativa för de kvinnor som främst upplever klimakteriebesvär.
? Medelåldern i studien är 63 år vilket är en hög ålder. Då har oftast klimakteriebesvär, som vallningar, försvunnit.
I en undergrupp med yngre kvinnor, 574 stycken mellan 50-54 år såg man viss effekt på sömnen.
? Så viss betydelse kan behandlingen ha, säger Marie Bixo.
Men den här studien kan nog sägas definitivt avsluta den diskussion man tidigare haft om östrogensubstitution i förebyggande syfte, menar hon.
? Men det föll ju egentligen tidigare när man upptäckte den ökade risken för hjärt/kärlsjukdom.
En delstudie som ska pågå fram till 2006 kan dock förändra bilden något påpekar Mari Bixo.
? De här rönen kommer från den arm i studien som är en kombinationsbehandling med östrogen och gulkroppshormon. Det kan bli andra siffror, när de gäller livskvalitet, för den del av studien med kvinnor som behandlas enbart med östrogen. Det kan hända att gulkroppshormonet påverkar östrogenets effekt.