Insulin gav inte minskad hjärtrisk

Långvarig behandling med insulin gav inte personer med störda
blodsockernivåer någon ökad risk för cancer, men inte heller en minskad
risk för hjärt-kärlhändelser, enligt en studie.

12 jun 2012, kl 19:19
0

Studien Origin presenterades på den amerikanska diabeteskongressen ADA och har publicerats i New England Journal of Medicine, NEJM. I studien ingick 12 537 personer med antingen diagnostiserad typ 2-diabetes eller störd blodsockeromsättning. Personerna fick antingen insulin-glargin (Lantus) eller placebo. Målet med studien var att ta reda på om risken för hjärt-kärlhändelser kunde minskas genom att normalisera blodsockernivån.   

Studien visade dock att efter mer än sex års uppföljning var andelen dödliga och icke-dödliga hjärt-kärlrelaterade händelser lika stor i båda behandlingsgrupperna. Inte heller ökade behandling med insulin-glargin risken för cancer. Bland de som hade förstadier till diabetes minskade behandling med Lantus risken för utveckling av typ 2-diabetes med 28 procent. Behandling minskade också risken för hypoglykemier men ökade risken för viktuppgång. Dessutom visade studien att omega 3-tillskott inte minskade risken för kardiovaskulära händelser. Studien har finansierats av Sanofi.

Två andra studier av Sanofi som också presenterades vid ADA visade att lixisenatid som tillägg till basinsulin och perorala diabetesläkemedel (oftast metformin) sänkte långtidsblodsockret hos personer med typ 2-diabetes som nyligen påbörjat sin behandling och de som behandlats under en längre tid.

Sanofi ansökte om godkännande för lixisenatid hos den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA i november förra året.