Innovationer ska dämpa effekterna av pandemin
Coronavirus. Illustration: Istock

Innovationer ska dämpa effekterna av pandemin

En modell för att utvärdera covid-19-immunitet är ett av 17 innovationer i en ny Vinnovasatsning.

20 okt 2020, kl 09:50
0

Vinnova och Vetenskapsrådet har ett regeringsuppdrag att finansiera forskning och innovationer med koppling till coronapandemin. Vinnova satsar bland annat på projekt som utvecklar innovationer som syftar till att dämpa effekterna av pandemin i samhället.

I den sista omgången av satsningen ”Innovationer i krisens spår” får nu 17 projekt finansiering med sammanlagt 15 miljoner kronor. Bland de 17 projekten ryms allt ifrån utveckling av innovationer som motverkar trängsel till nya tester och mätmetoder för hälso- och sjukvården.

Bland annat satsar Vinnova 950 000 kronor på ett projekt där forskare vid Göteborgs universitet utvecklar en ny metod att undersöka patienter i vården. Det handlar om kamerabaserad mätning av kroppstemperatur, puls, blodtryck, andningsfrekvens och syremättnad i blodet. Att mäta sådana vitalparametrar är ett viktigt redskap för att hitta allvarliga infektioner. Forskarnas idé är att det går att göra mer smittsäkert med hjälp av en kamerabaserad metod som inte kräver fysisk kontakt. Detta skulle enligt forskarna kunna förbättra arbetsmiljön för personal i vården och vid äldreboenden.

Totalt 55 miljoner till innovationer

Ett annat innovationsprojekt som Vinnova nu beslutat finansiera drivs av life science-företaget Redoxis AB. Företaget arbetar med en alternativ modell för att utvärdera immunitet mot covid-19. Modellen ska till skillnad från nuvarande standardmetod inte bara ta hänsyn till närvaron av neutraliserande antikroppar. Även möjligheten till så kallad T-cellsimmunitet ska ingå i modellen som enligt företaget därmed skulle kunna bli både säkrare och känsligare än dagens metoder. Projektet får 730 000 kronor av Vinnova.

Även ett annat av de finansierade innovationsprojekten gäller personer som har haft covid-19. I detta fall är det den rehabiliteringsmedicinska universitetskliniken vid Danderyds sjukhus som får en miljon kronor till utveckling av internetbaserade interventioner för personer med långdragna post-covid-19-symtom.

Sedan i april när Vinnova startade satsningen har totalt 60 projekt fått finansiering med sammanlagt 55 miljoner kronor. Projekten ska bidra till omställning av produktion eller verksamhet, där en första lösning ska vara klar inom ett år.