Inget stöd för att vaccin ger allergi

Inget stöd för att vaccin ger allergi

Barn som vaccinerats enligt barnvaccinationsprogrammet har inte större risk för allergier än ovaccinerade, bekräftar en ny studie från Karolinska institutet.

7 nov 2018, kl 00:30
0

Johan Alm. Foto: Privat.

Drygt 460 barn med olika vaccinationsstatus och med eller utan antroposofisk livsstil har följts från födseln till fem års ålder i ett forskningsprojekt vid Karolinska institutet. Forskarna konstaterar att de inte fann något stöd för att vaccin kan öka risken för allergi, något som från vissa håll förts fram som skäl för att inte vaccinera.

Johan Alm, överläkare på Sachsska barn- och ungdomssjukhuset i Stockholm, möter i sitt arbete föräldrar med oro och funderingar kring vaccin.

– Det florerar många uppfattningar om att vaccin ökar risken för allergi, säger Johan Alm, som också är docent vid institutionen för klinisk forskning och utbildning på Södersjukhuset – en enhet kopplad till Karolinska institutet, och har lett studien.

– Jag tycker att det viktigaste budskapet med vår studie är att vi inte funnit något stöd för att rädsla för allergi är någon orsak för oro kring erbjudandet att vaccinera sina barn.

I studien, som är publicerad i Lancet-tidskriften E Clinical Medicine, ingick 466 barn. 312 familjer rekryterades vid antroposofiska mödra- eller barnavårdscentraler och 240 familjer vid ”konventionella” MVC och BVC i Stockholmsområdet mellan september 2004 och februari 2011. Studien genomfördes i samarbete med Vidarkliniken i Järna.

Barnen delades in i tre grupper: med antroposofisk livsstil, med delvis antroposofisk livsstil och med konventionell livsstil och följdes från födseln till fem års ålder. Under studietiden registrerades när och vilka vaccinationer barnen fick, kända riskfaktorer för allergi samt togs blodprover vid fyra tillfällen där förekomst av allergiantikroppar (IgE) mot vanliga födoämnen och luftburna allergen analyserades.

Det är sedan tidigare känt att barn med antroposofisk livsstil har mindre allergier, men orsaken till det är okänd. Det är också känt att vaccinationstäckningen bland barn med antroposofisk livsstil är betydligt lägre än i samhället i övrigt, och vissa har gjort kopplingen att avsaknaden av vaccin är förklaringen till de färre allergierna.

Men i den nya KI-studien kan forskarna konstatera att det inte stämmer. Bland ettåringar sågs visserligen en koppling mellan låg grad av vaccinering och liten mängd allergiantikroppar. Kopplingen bestod även efter att man statistiskt korrigerat för kända allergifaktorer som exempelvis kön, socioekonomisk status och ärftlighet. När forskarna därefter korrigerade för den antroposofiska livsstilen försvann kopplingen helt – ett mönster som följde även i övriga åldersgrupper.

Allergirisken hos 54 barn som var helt ovaccinerade vid fem års ålder skilde sig till exempel med dessa korrigeringar inte från den hos barn som följt det nationella vaccinationsprogrammet.

– Förklaringen till den minskade allergirisken finns alltså inte hos vaccinerna utan det är något annat. Vad det är vet vi inte, utan det behövs mer forskning för att förstå vad det kan vara, säger Johan Alm.

En antroposofisk livsstil utmärker sig bland annat av fler hemförlossningar, längre amningsperioder, biodynamiska och ekologiska produkter med mycket vegetarisk kost och en restriktiv användning av vissa läkemedel.

Att förekomsten av allergier i befolkningen har ökat markant de senaste årtiondena är väl känt, men vad som ligger bakom ökningen är inte lika klarlagt. En förklaring är den så kallade hygienhypotesen, som bygger på att ökningen är en konsekvens av våra allt renare livsförhållanden där vi inte utsätts för lika många mikrober och parasiter i vår omgivning. Immunförsvaret får helt enkelt inte rätt träning.

En annan förklaring som förts fram från vissa håll är att de vaccin som ges under tidig barndom ligger bakom ökningen. Teorin är att vaccinens skyddande effekt mot olika infektioner leder till ett sämre immunförsvar och ökad benägenhet att utveckla olika typer av allergier.

Även övrigt innehåll i vaccin, så som adjuvans och konserveringsmedel, anses av vissa kunna påverka immunförsvaret negativt och öka risken för allergi.

– Vi tittade även på ålder när barnen fick vaccin och antalet vaccin barnen fick och inte heller där fann vi stöd för vaccin som orsak till allergi, säger Johan Alm.