Magnesiumtillskott marknadsförs i hög grad för att ge lindring åt besvär med nattliga benkramper. De studier som finns ger dock inte en tydlig bild av dess effekt.
I en klinisk randomiserad, dubbelblind och placebokontrollerad studie har israeliska forskare undersökt effekten av magnesium jämfört med placebo vad gäller effekten på benkramper hos äldre. I studien, som är publicerad i den vetenskapliga tidskriften Jama Internal Medicine, ingick 94 personer med en medelålder på 65 år.
Innan studien påbörjades bekräftades att personerna led av minst fyra episoder av ofrivilliga benkramper, oftast på natten, under två veckor. De som redan åt magnesium fick sluta göra det tio dagar innan studien påbörjades för att alla deltagare skulle utgå på samma nivå.
Deltagarna lottades sedan till att få antingen tillskott med magnesiumoxid motsvarande 520 mg magnesium eller placebo. Tillskott och placebo som togs som kaplsar en gång om dagen i fyra veckor innan sänggående. Antalet nattliga krampepisoder per vecka innan studien startade var jämförbara i respektive grupp (7,84 i magnesiumgruppen och 8,51 i placebogruppen).
Det primära effektmåttet var effekt på antal benkramper med magnesium jämfört med placebo.
Deltagarna fick själva notera antal tillfällen med kramp, hur länge de varade samt svårighetsgrad i ett standardiserat formulär. För att öka följsamheten fick deltagarna ett påminnelse-sms varje morgon.
Resultaten visade att gruppen som fick magnesium inte hade signifikant färre antal benkramper än gruppen som fick placebo. Gruppen som fick magnesium hade i genomsnitt 4,44 episoder av nattliga kramper per vecka jämfört med 5,48 i gruppen som fick placebo, vilket inte var en statistiskt signifikant skillnad (p=0,67).
Däremot minskade antalet benkramper för båda grupperna när man jämförde antal krampepisoder under screeningperioden med antalet efter testperioden.
Under screeningfasen hade magnesiumgruppen i genomsnitt 7,84 kramptillfällen per vecka jämfört med 4,44 efter testperioden. Motsvarande siffror i placebogruppen var 8,51 respektive 5,48.
Forskarna tolkar förändringen som en placeboeffekt, vilket de också menar kan förklara den spridda användningen av magnesiumtillskott för egenbehandling av benkramper.
Baserat på studiens resultat konstaterar forskarna att det tycks osannolikt att äldre vuxna med nattliga benkramper har något att vinna på att äta tillskott med magnesium i syfte att lindra sina besvär.
Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer
Innan min maka och jag började med magnesiumtillskott för några år sedan var vi båda två uppe flera gånger varje natt för att försöka lösa våra plågsamma benkramper. Nu sover vi ostört hela natten.
Så är vår verklighet.
Till Lundström: kul att magnesium hjälper dig och din make! Jag ifrågasätter inte alls eran upplevelse av dina symtom.
Man får dock tänka på att tillståndet i sig säkert har ett naturalförlopp, alltså förändras med tiden. Det blir därför nästan omöjligt att urskilja den riktiga effekten från placeboeffekt så länge man inte studerar frågan i en randomiserad studie (och när effekten är upplevelse av symtom som endast patienten själv kan registrera). Man kan dock kanske komma verkligheten ett steg närmare om man själv sätter ut medicinen och utvärderar sina symtom och sen kanske sätter tillbaks den.
Nima Salari
Apotekare
Bästa Nima Salari!
Tack för din kommentar.
Jag skulle vilja veta vem som finansierat studien. Kan du informera om det? Det framgår inte av abstraktet.
Hej igen!
Protokoll till alla kliniska studier finns att del av för all på hemsidan ClinicalTrials.gov. Googla på studiens kod som är: NCT01709968 och klicka sen på den första träffen. Där finner du en hel del om studiens upplägg samt sponsorer. Författarna skriver dessutom i slutet av artikeln följande:
Funding/Support: The manufacturer of the magnesium oxide supplements, Naveh-Pharma Ltd, Israel, provided support for this sponsor-investigator–initiated project. All the needed research resources, including research assistants, clerical staff, and statistical analysis and consultation were provided to the study researchers by an independent third party (Sarid Institute Inc, Kiryat Haim, Israel), which was contracted directly by the manufacturer. Study medication (capsules containing either magnesium oxide or placebo) was supplied by the manufacturer free of charge.
Role of the Funder/Sponsor: The funders had no role in the design and conduct of the study; collection, management, analysis, and interpretation of the data; preparation, review, or approval of the manuscript; and decision to submit the manuscript for publication.
Hoppas detta är till hjälp!
Nima
jag är förvånad och undrar vilken sort mg som användes? jag har ätit Emgesan utskrivet av läkare i många år, det lindrade benkramperna men de fanns kvar. Först när jag hittade fb gruppen magnesium för alla och läste om mg förstod jag att det var fel sorts mg, köpte en annan sort via nätet och Yes, äntligen kan jag springa på dagen och slippa vara vaken hela natten pga kramper, jag har testat då tabletterna var slut att vara utan och Ja kramperna kom tillbaka, absolut ingen placebo, jag har levt med nattliga benkramper/myrkrypningar i nästan tio års tid.
Vad är det för Mg som du tar? Har kramper på natten då jag tröttat ut musklerna efter långa joggingpass. Skulle vara bra att testa om det finns någon bot för detta. Finns preparatet tillgängligt på svenska apotek?
Det är allmänt känt att Magnesiumoxid kan ha en väldigt låg biotillgänglighet. De flesta tillverkare av kosttillskott använder eller håller på och byter till Magnesiumcitrat t.ex. som har hög biotillgänglighet. Detta kan ju naturligtvis påverka resultaten. Har de analyserat upptaget av Magnesium hos deltagarna?
Sven-Arne Nilsson
Livsmedelskonsult
Oxid 5% upptag (oorganiska)
25% organiska
50% celat.
Därför dessa olika upplevelser av magnesium.