Information och kunskap om generika ska bli bättre
Läkemedelsverket. Foto: Sara Heyman

Information och kunskap om generika ska bli bättre

I en rapport från Läkemedelsverket föreslås åtgärder för att öka kunskapen kring generiskt utbyte av läkemedel.

1 jun 2017, kl 14:10
0

Förvirring och bristande följsamhet kan vara följden när en patients läkemedel byts ut mot generika, även om den verksamma substansen är densamma. För att förklara och ge information om varför patienters läkemedel plötsligt går under nya namn, har informationsmaterialet ”Ett tryggt byte på apotek” tagits fram för patienter. Det har inte varit tillräckligt, och i rapporten med titeln ”Insatser för att förbättra patientsäkerheten vid generiskt utbyte” som idag presenteras, föreslås nu ytterligare åtgärder.

– Information från förskrivare och farmaceuter till patienter i samband med generiskt utbyte har en stor betydelse för patienternas förtroende för läkemedlet och bidrar till en ändamålsenlig läkemedelsanvändning, säger utredaren Carola Bardage från Läkemedelsverket i ett pressmeddelande.

Åtgärderna som föreslås är bland annat att uppdatera och förbättra innehållet i det befintliga informationsmaterialet. Innehållet bör också anpassas för olika målgrupper i vårdkedjan.

För att sprida informationen om generiskt utbyte på ett mer framgångsrikt sätt föreslås att den ska visas på tv-skärmarna i vårdcentralernas väntrum. Här skulle den direkt nå patienterna som använder läkemedel, skriver rapportförfattarna. Även e-utbildningar för yrkesgrupperna kan göra läkare, sjuksköterskor, farmaceuter och omvårdnadspersonal bättre förberedda för att informera patienter om generiskt utbyte.

På 1177 Vårdguidens webbplats kan informationen lyftas fram bättre, anser rapportförfattarna. Kanaler som patient- och pensionärsorganisationer identifieras också som värdefulla för kunskapsspridning.

Läkemedelsverket kommer också att arbeta för en förändring av lagen om märkning av läkemedel. Myndigheten vill se att apoteksetiketten på generika innehåller information om det förskrivna läkemedlet, det expedierade läkemedlet och den aktiva substansen. Men eftersom lagen är EU-gemensam är förändringen ett långsiktigt arbete, står det i rapporten.