Cancerpatienter som får behandling med immunterapin Opdivo (nivolumab) kan snart få injektioner i stället för halvtimmeslånga infusionsbehandlingar. Detta blir möjligt om EU-kommissionen följer en ny rekommendation från läkemedelsmyndigheten EMAs expertkommitté CHMP.
CHMP rekommenderar att EU godkänner en subkutan beredning av Opdivo som alltså ges som injektion under huden.
Opdivo blir först som injektion
Opdivo är en så kallad PD-1-hämmare som liksom övriga läkemedel i denna klass ges som intravenös infusion. Efter CHMP:s klartecken kan preparatet bli den första PD-1-hämmaren som cancervården kan ge subkutant.
– Subkutan administrering av cancerläkemedel är ett betydande framsteg inom onkologisk behandling eftersom det förenklar vården för både personalen och patienterna, säger Henrik Lindman, verksamhetschef inom blod- och tumörsjukdomar vid Akademiska sjukhuset i Uppsala, i ett pressmeddelande från tillverkaren Bristol Myers Squibb.
Mot flera olika solida tumörer
CHMP rekommenderar den nya subkutana beredningsformen som underhållsbehandling efter avslutad kombinationsbehandling med Opdivo plus en annan PD-1-hämmare, Yervoy (ipilimumab). Den subkutana beredningsformen rekommenderas också i kombination med kemoterapi eller kabozantinib.
Rekommendationen gäller samma tumörformer som den intravenösa beredningen är godkänd för. Dessa är bland andra malignt melanom, njurcancer, cancer i urinvägarna, matstrupscancer och vissa typer av lungcancer.
CHMP baserar sitt positiva utlåtande på en studie som visar att subkutant och intravenöst Opdivo har jämförbar säkerhetsprofil, effekt och verkningsmekanism i kroppen.