Idag tas beslut om apoteksmarknaden

Idag tas beslut om apoteksmarknaden

Idag, onsdag, väntas riksdagen rösta igenom lagförslaget om en
omreglerad apoteksmarknad. Det blir ett historiskt beslut som betyder
att Apotekets monopol går mot sitt slut. Dagen tas emot med glädje av
många men det råder också en känsla av avmätthet.

29 apr 2009, kl 10:16
1

Sveriges Farmacevtförbund, SFF, välkomnar omregleringen och ordnar en manifestation utanför riksdagen för att uppmärksamma händelsen. Enligt förbundsordförande Carin Svensson vill de glädjas åt den nya och bättre arbetsmarknad som de tror väntar farmacevterna.

Farmaciförbundet som varit emot omregleringen tar tillfället i akt och har skickat ett recept till alla riksdagsledamöter på en lyckad omreglering ska lyckas. I receptet ingår bland annat kravet på en nationell oberoende läkemedelsupplysning och en utredning av de utbildningar som finns för farmacipersonal och en bättre samordning av kursplaner för apotekare, receptarier och apotekstekniker.

Apotekarsällskapet kommer däremot inte att ha några officiella arrangemang för att fira dagen.
-Nej det känns lite som att luften har gått ur en. Det är som om vi väntar på så många andra beslut att det som händer idag inte räknas, samtidigt som det självklart är en historisk dag, säger Malin Östbring medlem i Apotekarsällskapet.

Samma syn tycks råda både bland de stora kedjorna och mindre aktörer som väntar på att få etablera sig. Även om riksdagsbeslutet är avgörande så kvarstår många frågetecken. Fredrik Skepp är styrelseordförande och delägare i Foxfaramaci, ett av de företagen som redan har en färdig butik och väntar på att få bli fullskaliga apotek.
– Vi gläds självklart åt att beslutet äntligen tas och räknar med att kunna vara igång den 1 juli som regeringen lovat och att inga tekniska eller tillståndsrelaterade problem försenar allting, säger han.

För att kunna starta upp apoteksverksamheten krävs förutom tillståndet från Läkemedelsverket bland annat att de får tillgång till Apotekets terminalsystem ATS. Detta ska föras över till nya de aktörerna under en övergångsperiod. Men enligt Fredrik Skepp har mycket av detta kretsat kring utförsäljningen och de stora kedjorna och när överföringen blir av har han inte fått svar på.
– För dem spelar det ingen roll om det tekniska inte är klart till den 1 juli men för oss små företagare är det oerhört viktigt. Det är besked om sådant som vi väntar på och som förmodligen inte kommer att bil klarare efter riksdagsbeslutet idag, säger han.

Vi återkommer med rapport från riksdagsdebatten under dagen.

1 Kommentar

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

  1. Beslutet innebär att ett sammanhållet läkemedelsförsörjningssystem- ett av världens bästa – splittras vilket kräver extraordinära åtgärder för att säkra samma nivå på kvalitet och säkerhet som dagen system.
    Nyckelfrågor för den omreglerade apoteksmarknaden är naturligtvis kompetens, varuförsörjning och att marknaden, som till stor del finansieras av skattemedel, måste regleras, så att krängande inte sker på bekostnad av nuvarande nivå på kvalitet och säkerhet. Politiker vet att det vi tänker idag spelar roll för den långsiktiga samhällsutvecklingen. Därför ska inte professioner eller företagsintressen ensamma styra utvecklingen av Sveriges läkemedelsförsörjning . Det är nu dags att flytta fokus från företagsformer för distribution till att sätta fokus på att utveckla system för läkemedelsanvändning som minimerar skador, risker och kostnader. För det räcker det inte med entusiastiska entreprenörer, som genom dagens beslut inte fått tillräckligt bra förutsättningar. Det krävs en kraftsamling hos alla inom hela läkemedelskedjan, där uppföljning, forskning och öppna sinnen borde dominera utvecklingen. Farmaciförbundet föreslår att Sveriges innevånare, oavsett ålder, snarast får rätt till läkemedelsgenomgångar inom ramen för högkostnadsskyddet. Farmaciförbundet driver också att en fristående statligt ägd Nationell läkemedelsupplysning borde inrättas, oberoende av tillverkare och ägare, öppet dygnet runt för alla, med uppgift att ge information och råd om både förskrivna och receptfria läkemedel. Resurser för detta finns att ta av de 20-30 miljarder som felaktig läkemedelsanvändning kostar skattebetalarna. Det vore också av största vikt att snarast tillsätta en gränsöverskridande utredning för att åstadkomma en bättre läkemedelsanvändning. Läkemedel är inte vilken vara som helst utan en av hälso- och sjukvårdens viktigaste terapier. Apotek ska inte huvudsakligen vara en handelsplats utan en av hälso- och sjukvården viktigaste partner för att lindra bota och förebygga sjukdom. Vi borde tillsammans medverka till att Sverige ska bli världsledande för att utveckla en läkemedelsanvändning som minimerar skador och kostnader och som sätter läkemedelskonsumentens behov i centrum. Dagens apotekssystem är en mycket bra grund för detta utvecklingsarbete.
    Åsa Norrman-Grenninger
    kanslichef
    Farmaciförbundet – Fair Union