Det första läkemedlet mot irriterad tarm, IBS, som godkändes i USA i början av förra året, har dragits tillbaka efter rapporter om allvarliga biverkningar.
Det första läkemedlet mot irritable bowel syndrome, IBS, Glaxo SmithKlines 5-HT3-antagonist alosetron (Lotronex) lanserades i USA i mars förra året. Det var godkänt för behandling av IBS hos kvinnor som hade diarré som dominerande symtom. Läkemedlet har nu dragits tillbaka efter rapporter om allvarliga biverkningar.
Allvarliga biverkningar
Det amerikanska läkemedelsverket FDA har fått totalt 70 rapporter om allvarliga biverkningar inklusive 49 fall av ischemisk kolit, som är ett tillstånd som uppkommer till följd av syrebrist i tarmväggen, och 21 fall av svår förstoppning. Av de 70 fallen krävde
44 sjukhusvård, 10 måste opereras och tre dödsfall inträffade.
Redan för ett halvår sedan ålade FDA företaget att tillsammans med läkemedelsförpackningarna distribuera anvisningar om hur läkemedlet skulle användas. Där uppmanades patienterna att avbryta behandlingen omedelbart om de blev svårt förstoppade eller kontakta sin läkare.
Borde inte ha godkänts
Sidney Wolfe, representant för en oberoende konsumentorganisation i Washington, säger i ett uttalande att ?Än en gång har FDA godkänt ett läkemedel som inte skulle ha blivit godkänt över huvud taget och väntat alltför länge på att dra tillbaka det från marknaden?. Organisationen lämnade tidigt förra året in två skrivelser till FDA med begäran om att alosetron skulle dras tillbaka.
James Palmer, Glaxo SmithKlines medicinske chef, hävdar dock att alosetron är effektivt och att biverkningarna kan hanteras. Han menar att fördelarna med läkemedlet överväger riskerna.