Hur går det med utbytesreglerna?

Kan du se om det finns »bra« eller »dåliga« kedjor?– Ja. Med statistik från Apotekens Service kan vi titta på hela marknaden, på kedjor och vi kan följa upp enskilda apotek. Men det är svårt att göra jämförelser rätt över eftersom det är stora skillnader i storlek mellan aktörerna. I det här materialet är det […]

9 nov 2010, kl 11:09
0

Kan du se om det finns »bra« eller »dåliga« kedjor?
– Ja. Med statistik från Apotekens Service kan vi titta på hela marknaden, på kedjor och vi kan följa upp enskilda apotek. Men det är svårt att göra jämförelser rätt över eftersom det är stora skillnader i storlek mellan aktörerna. I det här materialet är det ingen som avviker markant.

Är det något annat som sticker ut?
– Bland avvikelserna ser vi att det finns några väldigt kända varumärken som slår igenom och sålts trots att de inte varit periodens vara. Och förklaringen är inte att periodens vara inte funnits tillgänglig, utan man har ändå sålt originalet.

Vilka märken handlar det om?
– Det här är preliminära resultat, även om vi noterat det här. Vi kommer att följa upp och analysera statistiken mer innan vi pekar ut enskilda märken.
– Och försäljning av kända varumärken är bara en del av de här avvikelserna. I de trettio procenten ingår också försäljningen av de två alternativen till periodens vara. Men också slutförsäljning av förra månadens vara, vilket ju är helt enligt reglerna.

Kan ni se om läkare nekar till utbyte och hur ofta apoteken själva nekat utbyte?
– Vi kan inte se det exakta antalet utan att gå djupt i materialet. Däremot kan vi se att de blivit färre under perioden. Det tycks som man anpassar sig. Och de här kryssen äventyrar inte systemet. Det handlar ju om ofantligt många expedieringar.