Hundra forskningsprojekt stöds av Barncancerfonden
Foto: Istock

Hundra forskningsprojekt stöds av Barncancerfonden

Forskning om CAR-T-cellsterapi mot barncancer är ett av de projekt som delar på årets anslagsutdelning.

8 jan 2019, kl 07:19
0

Annons

Kerstin Sollerbrant. Foto: Karl Nordlund.

Professor Angelica Loskog, Uppsala universitet.

Barncancerfonden delar i år ut närmare 137 miljoner kronor till 100 forskningsprojekt.

– Tack vare behandlingar med cytostatika, strålning och kirurgi överlever idag 80 procent av de barn i Sverige som insjuknar i cancer. Men för att alla barn ska överleva krävs att vi nu hittar helt nya behandlingar, säger Kerstin Sollerbrant, forskningschef på Barncancerfonden, i ett pressmeddelande.

En av forskarna som beviljats finansiering från Barncancerfonden är professor Angelica Loskog vid institutionen för immunologi, genetik och patologi, Uppsala universitet. Hon och hennes medarbetare forskar om CAR-T-cellsterapi, inte bara för vuxna cancerpatienter utan även för barn.

Vid CAR-T-cellsterapi tas patientens egna T-celler ut ur kroppen och modifieras genom att proteinet CAR sätts på deras yta. I nästa steg återförs cellerna till patienten och kan då kraftfullt angripa och bekämpa cancercellerna.

Upptäckten av denna behandlingsprincip har hittills lett fram till två godkända läkemedel och forskningen går nu vidare, bland annat i Uppsala. CAR-T-metoden har hittills visat sig mest användbar mot leukemier, men nu ska Angelica Loskog och hennes team ta fram CAR-T-celler som ökar effekten vid behandling av cancerformen lymfom.

– Vårt mål är att ta fram nya, starkare behandlingar med CAR-T-celler. Det är viktigt att behandlingssvaren för lymfom blir lika bra som för leukemi. Detta kan även ge lärdomar om hur man får CAR-T-celler att fungera för andra vanliga cancerdiagnoser, säger Angelica Loskog vars projekt får 2,4 miljoner kronor av Barncancerfonden.