Det är en stor kohortstudie i Danmark som undersökt riskerna med att ta quadrivalent hpv-vaccin under graviditet. Data har varit begränsad för gruppen gravida som fått vaccinet, och vaccinet är inte rekommenderat för gravida. Eftersom vaccinet bland annat tas av kvinnor i fertil ålder, är det vissa som vaccineras under tidig graviditet utan att veta om att de är gravida vid vaccinationsstillfället.
I studien har alla kvinnor i landet ingått som haft en graviditet som avslutats under perioden oktober 2006 till november 2013.
Med hjälp av Danmarks nationella födelseregister och patientregister, har forskarna identifierat de gravida kvinnor som vaccinerats och hur graviditeterna har resulterat. Studien publiceras i The New England Journal of Medicine.
Som negativa utfall av en graviditet har räknats missfall, dödfödsel, grav missbildning, låg tillväxt i fosterstadiet, låg födelsevikt och för tidigt fött barn.
Bland dessa negativa utfall fanns inget samband med hpv-vaccinering under graviditeten, visar studien. Vad gäller dödfödsel fanns bara två fall bland kvinnor som vaccinerats, vilket gör att det inte går att dra några slutsatser alls baserat på dataunderlaget, konstaterar forskarna.
Resultatet stämmer överens med vad tidigare forskning kommit fram till när det gäller risker för gravida att vaccinera sig, och i synnerhet tidigare studier på quadrivalent hpv-vaccin.
Vaccin mot humant papillomvirus, hpv, är rekommenderat för alla flickor och kvinnor mellan nio och 26 år i Danmark. I världen har över 72 miljoner kvinnor vaccinerats. I Sverige ingår vaccinet för flickor i det allmänna barnvaccinationsprogrammet, och ges i årskurs fem och sex.
Studien stöddes av Novo Nordisk Foundation och Danmarks medicinska forskningsråd (Danish Medical Research Council). Finansiärer och vaccintillverkare hade ingen roll i studiens design eller utförande, eller i beslutet att publicera studien.
Det vaccin som gavs i Danmark under studieperioden var det quadrivalenta hpv-vaccinet Gardasil från Sanofi Pasteur / MSD. De kvinnor som fått ett annat vaccin uteslöts ur studien.