HPV-vaccin till äldre är inte lönsamt

Att vaccinera kvinnor över 25 mot livmoderhalscancer kan kosta mer än
det smakar. I alla fall om man får tro en amerikansk studie som tittat
på lönsamheten med HPV-vaccin.

21 aug 2008, kl 13:59
0

Annons

I Sverige ingår HPV-vaccin i högkostnadsskyddet för flickor mellan 13 och 17 år. I framtiden kommer det också att ingå i det allmänna vaccinprogrammet. Det amerikanska smittskyddsinstitutet rekommenderar alla flickor mellan 11 och 12 att vaccinera sig och de har också en kampanj för att få kvinnor upp till 26 att vaccinera sig.

Nu har forskare vid Harvard School of Public Health undersökt hur kostnadseffektivt det är att vaccinera flickor med Gardasil, som skyddar mot HPV 16 och 18 som kan orsaka livmoderhalscancer.  I studien, som publicerats i New England Journal of Medicine, har undersökt utfallet hos flickor som vaccinerats när de var 12 och hos de som fått vaccinet senare, vid 18, 21 eller 26-års ålder.

Givet att vaccinet ger en livslång immunitet är slutsatsen enligt forskarna att samhället tjänar på att vaccinera flickor och unga kvinnor. Efter 21 års ålder är de ekonomiska effekterna inte lika stora och efter 25 är de nästan obefintliga. En fördel är att enligt forskarna att Gardasil också verkar på HPV-6 och HPV-11 som kan leda till kondylom.
–    Vi säger inte att kvinnor över 21 inte ska vaccinera sig, men det kan finnas bättre sätt för samhället att investera pengarna i, säger Jane Kim, en av artikelförfattarna.

Gardasil från Merck (MSD i Sverige) har liksom Cervarix från Glaxosmithkline haft en enorm genomslagskraft i USA sedan det introducerades på marknaden 2006. Eftersom många unga kvinnor och flickor i USA redan blivit vaccinerade är den nya målgruppen kvinnor över 21 år. Rick Haupt, chef för den kliniska forskningen på Merck säger i en kommentar att företaget själva har data som visar att det är konstadseffektivt att vaccinera kvinnor upp till 24 år.

I en artikel i New York Times igår beskrivs hur både Merck och Galxosmithkline med massiv marknadsföring och lobbyarbete av sina respektive HPV-vaccin rekordsnabbt har etablerat sig på marknaden. Enligt artikeln har Gardsil, som är det enda av de två som är godkänt av FDA, på kort tid gått från ?ett nytt vaccin? till ?ett måste? bland unga kvinnor.