Ingen ökad risk för trötthetssyndrom

Ingen ökad risk för trötthetssyndrom

Inget samband kan ses mellan kroniskt trötthetssyndrom, CFS/ME, och hpv-vaccin, visar en stor registerstudie gjord av norska Folkhälsomyndigheten.

29 jun 2017, kl 11:17
3

Annons

Registerstudien, som publiceras i tidskriften Vaccine, visar att det inte finns något samband mellan hpv-vaccin och en ökad risk för sjukdomen kroniskt trötthetssyndrom.

Studien är gjord av norska Folkhälsomyndigheten som en del av uppföljningen av Norges nationella vaccinationsprogram, där flickor i sjunde klass sedan 2009 erbjuds hpv-vaccin. Forskarna har studerat den årliga incidensen av kroniskt trötthetssyndrom för åren 2009–2014 i gruppen av barn mellan 10 och 17 år, drygt 820 000 barn. Bland dessa var 176 453 flickor födda mellan 1997 och 2002, och alltså erbjudits hpv-vaccin, och dessa inkluderades för vidare analyser. Av dem hade 145 000 fått en eller flera doser vaccin.

Resultatet har justerats för faktorer som bostadsort, födelseort, föräldrarnas utbildningsnivå och antalet tidigare sjukhuskontakter. Ett annat samband kunde då ses, många tidigare sjukhuskontakter visade sig vara associerat med en ökad risk för kroniskt trötthetssyndrom. Vaccinationsgraden var även lägre för flickor som hade haft sju eller fler tidigare sjukhuskontakter jämfört med flickor som inte hade några.

Kroniskt trötthetssyndrom går under två namn, cronic fatigue syndrome, CFS eller myalgisk encefalomyelit, ME. Vad som orsakar sjukdomen är inte känt, men ofta föregås den av långvariga virus- eller bakterieinfektioner. Få tillfrisknar helt från sjukdomen, även om många blir bättre. Kroniskt trötthetssyndrom har ökat i Norge, och hpv-vaccin har av vissa föreslagits som en eventuell orsak till ökningen. Hpv-vaccinet har också misstänkts ligga bakom andra liknande tillstånd, postural orthostatic tachycardia syndrome, POTS, och complex regional pain syndrome, CRPS. Studier av den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA och Världshälsoorganisationen WHO:s vaccinsäkerhetskommitté har dock inte funnit några samband mellan CRPS eller POTS och hpv-vaccin, och en enskild klinik i Danmark fick skarp kritik från EMA för sina arbetsmetoder då de samlade in data om POTS.

Den aktuella norska studien bekräftar också ökningen i Norge av CFS/ME mellan åren 2009 och 2014, men den årliga ökningen är liknande hos både pojkar och flickor, även om fler flickor diagnostiseras. Orsaken till ökningen är fortfarande okänd.

3 Kommentarer

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

  1. Inte sant‼️‼️‼️‼️‼️‼️‼️Dom här flickorna kan bli jätte sjuka av den här vaccinen, när startar ni kolla om flickorna tåler det som är i vaccinen, innan ni ger den och gör dom sjuka av den ? Det står på MERCKS HEMSIDA dom som producera gardasil, att man inte ska ge vaccinen, om flickorna är allergiska för det som finns i sprutan och om dom har HPV virus i kroppen. NÄR STARTAR NI MED DEN UPPLYSNING, OCH PÅ HEMSIDAN STÅR DÄR OCKSÅ ALLA DOM BIVIRKNINGAR SOM OSS SOM ÄR DRABBAT MED SJUKA FLICKOR, KONSTIGT ÄR DET INTE ?????ALLA BIVERKNINGARNA STÅR DÄR, MEN I SVERIGE GÖR MAN SINA EGNA REGLER, OCH BERÄTTAR INTE OM ALLA DOM ALVARLIGA BIVERKNINGAR SOM VÅRA FLICKOR IDAG KÄMPER MED.
    FY FAN SÄGER JAG BARA, FÖR DET HÄR HELVETE ÖNSKAR VI INTE ANDRA FLICKOR SKA HAMNA I ??????
    Problemet är att många flickor tåler inte det som är i vaccinen, och därför blir dom sjuka av HPV vaccinen. HUR KAN LÄKEMEDELVERKET OCH MÅNGA ANDRA STÄNGA ÖGONEN FÖR DETTA, ISTÄLLET FÖR ATT HJÄLPA FLICKORNA TILLBAKA TILL LIVET. ‼️

  2. Karina Lund, för de som mår dåligt och som tillskriver hpv-vaccinet sina besvär borde detta vara en god nyhet. Tack vara forskning och ett vetenskapligt förhållningssätt har man nu kunnat konstatera att det inte finns någon generell koppling mellan vaccinet och de beskrivna symtomen. Ambitionen måste vara att dessa flickor du beskriver ska må bra och genom att utesluta hpv-vaccinet som orsak till måendet kan insatserna riktas åt andra håll där de kan göra större nytta.