I väntan på Kammarrättens beslut om den nationella upphandlingen av HPV-vaccinet har nu riksdagsledamoten för KD, Désirée Pethrus gett sig in i debatten. I en artikel på debattsajten Newsmill uppmanar hon nu landstingen att inte invänta rättens dom utan istället snarast var för sig upphandla vaccinet.
?Det är viktigt att en upphandling går rätt till och det ska Kammarrätten ta ställning. Men trots det känner kanske få till att varje landsting inte behöver invänta denna dom utan har rätt att själva upphandla vaccinet för sin unga befolkning? skriver hon i sin debattartikel.
Men kan landstingen göra det?
? Ja, de kan tydligen det. Enligt en bekant som är insatt i de här frågorna är varje landsting suveränt, säger Désirée Pethrus.
? Om den informationen stämmer, vilket jag tror eftersom min bekant har på fötterna, är det graverande att landstingen bara låter ungdomarna vara utan vaccinering.
Att det skulle vara möjligt för landstingen att göra egna upphandlingar i väntan på utslaget i Kammarätten avvisas av Bo Claesson på Sveriges Kommuner och Landsting, SKL.
? Nej, alla landsting är i en upphandlingssituation som man är låst att fullfölja, att upphandla vid sidan om skulle vara ett flagrant brott mot lagen om upphandling, säger han.
SKL är landstingens ombud för upphandlingen, men formellt är det varje landsting som upphandlar, säger han.
Désirée Pethrus har i sin artikel också synpunkter på valet av vaccin. Varför valde man inte Sanofi Pasteurs vaccin Gardasil som ?ger ett bredare skydd??
Borde man ha valt det vaccinet anser du?
? Ja utifrån vad jag lärt mig tycker jag det, SKL får väl försvara sitt val. Men jag menar att man inte kan låta enbart priset vara det avgörande för vilket vaccin man väljer.
? Vi skrev i upphandlingen att vi var beredda att betala tio miljoner kronor extra per årskull för kondylomskyddet. Men skillnaden blev 15 miljoner och då är man enligt lagen om upphandling låst till det. Vi tyckte för övrigt att tio miljoner egentligen var att ta i, säger Bo Claesson.
Enligt den senaste rapporten från Kammarrätten kan ett beslut komma tidigast om ett par månader, om inte rätten vilket Sanofi Pasteur vill, hämtar in ett yttrande EG-domstolen.
? I så fall kommer det att ta mycket lång tid till innan någon dom faller, konstaterar Karina Olofsson, handläggare på Kammarrätten.
Under tiden fortsätter flickor att vaccinera sig via recept, 99 procent väljer då Gardasil. Under det här året har landstingen köpt Gardasil för 70 miljoner, enligt Bo Claesson.
Varje spruta kostar 1154 kronor. Samma spruta Gardasil har i upphandlingen offererats till 317 kronor per spruta medan det av landstingen tagna vaccinet, GSK:s Cervarix offererats till 210 kronor per spruta.
Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer
Det är ju alldeles tydligt vad som driver företaget Sanofi Pasteurs handlande.. Inte är det omsorg utan bara pengar…. De tjänar ju enorma pengar under den tid det nya avtalet kan starta.. Hur många flickor kommer bli lidande ? Tar Sanofi Pasteurs ansvar för dessa ?