Hpv-infektion ökade risken för en för tidig födsel
Foto: Istock

Hpv-infektion ökade risken för en för tidig födsel

I en studie såg forskarna en mer än tredubblad risk bland kvinnor som hade en hpv-infektion under graviditeten.

16 sep 2021, kl 10:43
0

Forskare i Kanada rapporterar att hpv-infektion under graviditet ger en signifikant ökad risk för att föda för tidigt. Slutsatsen kommer från en studie där forskarna följde 899 gravida kvinnor från första trimestern till förlossningen. Studien är publicerad i Jama open networks.

Riskökningen gällde inte alla typer av hpv, humant papillomvirus, utan enbart typerna 16 och 18. Hpv 16 och 18 är även de vanligaste högrisktyperna när det gäller hpv-orsakad cancer. Skydd mot dessa hpv-typer finns i alla de vacciner som används mot hpv.

Studerade hpv-infektion under graviditet

Det är känt att genitala virusinfektioner hos gravida kan bidra till att förlossningen startar för tidigt. Svagare samband mellan just hpv och för tidig födsel än i den kanadensiska studien har hittats i flera tidigare studier. Men enligt de kanadensiska forskarna är deras studie den första som följt gravida löpande under graviditeten med DNA-typning av samtliga hpv-varianter.

En skillnad jämfört med tidigare forskning är också att forskarna skilt mellan riskökning på grund av infektionen och riskökning på grund av eventuell behandling av infektionen.

Forskarna genomförde studien vid tre universitetssjukhus mellan 2010 och 2016. De gravida kvinnor som deltog lämnade vaginalt hpv-prov genom självprovtagning under den första och den tredje trimestern. Dessutom togs prov på moderkakan efter förlossningen.

Mer än tredubblad risk

Femtiofem av kvinnorna födde för tidigt, 38 spontant och 17 efter medicinsk igångsättning. Den definition av för tidig födsel som forskarna använde var födsel eller dödfödsel mellan starten av graviditetsvecka 20 och slutet av graviditetsvecka 36.

Totalt hade 42 procent av kvinnorna en hpv-infektion i början av graviditeten. Men att ha hpv av vilken typ som helst ökade inte risken att föda för tidigt. Det tydliga sambandet syntes enbart för kvinnor med hpv 16 eller 18 vars infektion fanns kvar till slutet av graviditeten. Den gruppen hade mer än tre gånger så hög risk som kvinnor utan hpv.

Även att viruset infekterat moderkakan var en signifikant riskfaktor för att föda för tidigt. Hpv-virus fanns i en dryg tiondel av moderkakorna.

Pekar på vaccinets roll

vaccin

Forskarna framhåller att om dessa resultat kan bekräftas i fortsatt forskning, visar det att hpv-vaccinering kan spela en viktig roll i arbetet med att förebygga för tidiga födslar. De förutspår att det sannolikt kommer att kunna gå att se denna positiva vaccineffekt under det kommande decenniet eftersom många flickor i dagens hpv-program nu får vaccin före sexdebuten.

I Sverige var i slutet av fjolåret 78 procent av pojkarna och 84 procent av flickorna födda 2009 vaccinerade med en dos av hpv-vaccin. Vaccination av denna årskull pågår även innevarande läsår, och därmed kommer andelen vaccinerade att öka framöver.