Hostmediciner försvinner från förmånen

Åtta läkemedel mot hosta och astma tas bort från högkostnadsskyddet. Det är resultatet av Läkemedelsförmånsnämndens genomgång av läkemedel mot KOL, astma, hosta och cystisk fibros.

22 maj 2007, kl 12:41
0

Annons

Av de fyrtiotre granskade läkemedlen försvinner åtta ur subventionen. Fyra av dessa är läkemedel mot tillfällig hosta; Mollipect, Efedrinhydroklorid i Quilla Simplex APL, Efedrinhydroklorid APL och Lephepton-Desentol APL.
? De kriterier vi har att gå efter är solidaritetsprincipen där de som är svårt sjuka ska få mest hjälp och de som är lindrigt sjuka ska få mindre subvention. Och förkylningshosta är ett lindrigt tillstånd där det är rimligt att patienten betalar själv, säger LFN:s generaldirektör Ann-Christine Tauberman.
? Dessutom finns det ingen visad effekt för Mollipect, och de andra tre är också dåligt dokumenterade.


Bland de fyra astmaläkemedel som försvinner från förmånen finns Asmanex.
? Asmanex är sjuttio procent dyrare än de andra astmaläkemedlen, och det finns andra billigare preparat med samma effekt, förklarar Ann-Christine Tauberman. Och de andra astmamediciner som vi tar bort här är äldre läkemedel som det finns bättre och nyare alternativ till.
Hostläkemedlet Bisolvon finns kvar i förmånen, men under begränsad subvention. Det är enbart subventionerat för patienter med cystisk fibros, medan patienter med tillfällig hosta inte ska få ta del av subventionen.


När det gäller astmamedicinen Acetylcystein anser LFN att det enbart bör användas av astmapatienter och inte för behandling av tillfällig hosta, men Acetylcystein får ändå behålla sin generella subvention eftersom LFN menar att det skulle vara svårt att upprätthålla en begränsning i praktiken.
? Men även om vi inte begränsar subventionen så vill vi ändå informera om de slutsatser vi kommit fram till och rekommenderar därför att Acetylcystein bara används för astmapatienter, säger Ann-Christine Tauberman.


Under 2006 såldes det läkemedel i den här gruppen för 1,8 miljarder kronor och LFN beräknar att samhället kommer spara cirka fyrtio miljoner kronor per år på den här genomgången. Drygt hälften av de besparingarna kommer från att Mollipect , Asmanex och Lomudal stryks från förmånen.
De nya besluten börjar gälla den 1 oktober 2007.