Hormonspiraler kan öka risken för bröstcancer. Det visar en ny dansk studie som är publicerad online av tidskriften Jama network.
Fristående experter som kommenterar studien hos brittiska Science media center anser att den upptäckta riskökningen är liten, men att kvinnor ändå bör vara medvetna om den.
Utsöndrar levonorgestrel i livmodern
En hormonspiral är ett T-format inlägg som förs in i livmodern. Den kan sitta inne i flera år och utsöndrar hormonet levonorgestrel. Det påverkar livmoderslemhinnan på ett sätt som förhindrar graviditet.
Det finns olika hormonspiraler på marknaden och de kan vara godkända för olika användningstider.
Hormonspiral anses som ett mycket säkert preventivmedel, men det förekommer som Läkemedelsvärlden belyst att användare rapporterar oönskade graviditeter.
Hormonspiraler allt vanligare
De senaste åren har användningen av hormonspiraler ökat. Det gäller både Danmark, där den nu aktuella studien gjordes, och Sverige. Enligt forskarna bakom studien är hormonspiral det hormonella preventivmedel som premenopausala kvinnor över 30 år i Danmark föredrar.
Forskarna framhåller att det finns en hel del kunskap om sambandet mellan bröstcancer och andra hormonella preventivmetoder men att bilden när det gäller hormonspiral är mer oklar. Några tidigare studier har visat en ökad bröstcancerrisk, men haft olika brister i forskningsmetoderna.
Detta i kombination med hormonspiralens popularitet gör det angeläget att belysa frågan djupare, menar de.
Jämförde med hormonfri kontrollgrupp
I studien använde de data från danska nationella register. De identifierade alla kvinnor i åldrarna 15-49 år som under åren 2000-2019 fick hormonspiral för första gången.
Kvinnor som inom fem år dessförinnan hade använt andra hormonella preventivmedel, till exempel p-piller, ströks. Samma sak gällde kvinnor som tidigare haft cancer, använt hormonterapi mot klimakteriebesvär eller var gravida när de fick hormonspiralen.
De som använde hormonspiral jämfördes med lika många jämnåriga kvinnor som inte använde något hormonellt preventivmedel. Medelåldern var 38 år. Forskarna följde deltagarna i registren under i genomsnitt 6,8 år.
Högre bröstcancerrisk med hormonspiraler
Av de sammanlagt omkring 157 000 kvinnorna var det 1 617 som fick diagnosen bröstcancer under uppföljningstiden. De som använt hormonspiral i minst fem år hade 40 procent högre risk för bröstcancer än de som inte använde hormonella preventivmedel.
Detta motsvarar 14 extra cancerfall per 10 000 kvinnor.
Forskarna påpekar även att studien har vissa begränsningar. En är att den inte fångar de kvinnor som eventuellt använde spiralen kortare tid än rekommenderat. Det kan ha lett till en underskattning av bröstcancerrisken.
En obesvarad fråga är också varför forskarna inte såg något så kallat dos-responssamband. Spiraler med högre hormonhalt gav alltså inte signifikant högre risk än de med lägre. Men trots vissa frågetecken anser både forskarna själva och utomstående bedömare att studien är välgjord och resultaten viktiga.
Föreslår andra alternativ
I en intervju i Verdens gang säger studiens förstaförfattare Lina Mørch att kvinnor som väljer mellan olika preventivmetoder behöver få information om att även hormonspiraler ger ökad bröstcancerrisk. Detta är, menar hon, sedan tidigare känt när det gäller andra hormonella preventivmedel men inte när det gäller hormonspiral.
Hon anser att kvinnor som närmar sig 40 år bör fundera på andra preventivmedel.
– För kvinnor över 38 år kan det vara en lösning att använda en kopparspiral. Det är då många kvinnor börjar använda hormonspiral och det är också i den åldern som risken att utveckla cancer ökar, säger hon till Verdens gang.
Om svenska riktlinjer
De riktlinjer som svenska barnmorskemottagningar följer avråder generellt från hormonella preventivmedel, även hormonspiral, för alla kvinnor som har eller har haft bröstcancer. Däremot finns inga sådana restriktioner kring hormonspiraler för att motverka ökad bröstcancerrisk till exempel över en viss ålder, som Lina Mørch föreslår.