Resultaten som presenteras online på Lancet idag bygger på den brittiska Million Women Study. Studien har följt nästan en miljon kvinnor under sju år, trettio procent av dessa använde fortfarande hormonersättning och tjugo procent var tidigare användare. Den andra hälften hade inte fått någon hormonersättning alls. Och resultaten visar en tjugo procents relativ riskökning att drabbas av äggstockscancer för de kvinnor som gått på hormonersättning längre än fem år. I det stora patientunderlaget innebär det ett extra fall av äggstockscancer på 2500 patienter, och ett extra dödsfall på 3300 patienter.
– Det här är låga siffror jämfört med till exempel risken för bröstcancer och jag tycker inte att man kan slå fast ett samband mellan hormonersättningspreparat och äggstockscancer enbart utifrån den här studien, säger Marie Bixo.
Hon pekar också på att tidigare studier, som till exempel Women Health Initiative inte visat på ett sådant här samband.
– Och den studien är randomiserad och prospektiv vilket ger den högre bevisvärde.
Det faktum att risken bara fanns hos de kvinnor som behandlats längre än fem år gör att Marie Bixo inte tycker att resultaten har särskilt stor relevans för svenska kvinnor.
– Vi har redan rekommendationer i Sverige att behandlingen inte bör pågå längre än fem år.
Forskarna bakom Lancet-studien, Valerie Beral med kollegor, skriver i diskussionen att man inte ska se på risken för äggstockscancer för sig, utan se till den sammantagna riskökningen som hormonersättning ger för bröstcancer, livmodercancer och äggstockscancer.
– Men de nämner inte den skyddande effekt mot koloncancer som visats i WHI-studien, och det vänder jag mig emot, säger Marie Bixo.
Om det ändå finns ett samband mellan hormonersättningspreparat och äggstockscancer tror Marie Bixo att östrogenet endast haft en stimulerande effekt.
– Det verkar osannolikt att östrogenet i sig har inducerat cancern, utan de kvinnorna har mest troligt redan haft en begynnande cancer som blivit stimulerad av östrogenet.
Hormonersättningarnas för- och nackdelar har utvärderats många gånger genom åren, här till höger ser du ett urval av de artiklar som finns om ämnet i Läkemedelvärldens arkiv.