Hopp om större framgång <br>i kampen mot kolera

Hopp om större framgång
i kampen mot kolera

Ökad tillverkning av vaccin och mer lättdistribuerade doser förbättrar förutsättningarna för vaccinering.

9 feb 2018, kl 06:00
0

Möjligheterna att vaccinera vid kolerautbrott har länge bedömts som små. Men detta kan vara på väg att förändras. Det berättas i en nyhetsartikel i Science.

Vaccinet mot kolerabakterien, vibrio cholerae, har funnits i två decennier, men det har inte kunnat utnyttjas i någon hög utsträckning vid utbrott. Det beror bland annat på att man vid utbrott måste prioritera behandling av insjuknade, som annars kan dö inom loppet av timmar, och att säkerställa tillgång till rent vatten för att få stopp på utbrottet. Effekten av vaccinet är heller inte långvarigt, varför det är svårt att i förebyggande syfte vaccinera hela befolkningar.

Men utveckling av vaccin mot kolera pågår och vaccinering har de senaste åren börjat utnyttjas mer i de akuta faserna av utbrott. Det internationella lagret av vaccin, som hålls av Världshälsoorganisationen WHO och samarbetspartners sedan 2013, har fått fler företag att vilja tillverka vaccin. Nu finns vaccinet i en ny formula och dosförpackning som ska vara lättare för hälso- och hjälparbetare att nå ut med vid utbrott.

”Många tror att det här blir året då vaccinlagret faktiskt börjar få ner dödstalen orsakade av kolera”, skriver Science.

– Vi är nu vid en extremt viktig tidpunkt då vaccinationskampanjerna kan bli så stora att de faktiskt kan leda till att vi kan få kontroll över sjukdomen, säger Francisco Luquero, epidemiolog på Läkare utan gränser, till tidningen.

Och vaccinet har tagits i bruk i en helt ny utsträckning än tidigare. Efterfrågan har växt och företagen har ökat sin tillverkning. Förra året transporterades tolv miljoner doser, och ännu fler efterfrågades av länder i behov. Det kan jämföras med 2013 då antalet skeppade doser var 200 000.

Inom kort kommer 2,4 miljoner av en ny sorts koleravaccin att flygas till Kongo Kinshasa, där det pågående utbrottet är det värsta på tjugo år. Vaccinet, kallat Euvichol-Plus, kommer i små plastflaskor i stället för glasbehållare, vilket gör transporteringen lättare.

– Jag tror att det här vaccinet kan innebära en vändpunkt, säger Francisco Luquero. Det gör helt klart arbetet med att komma ut med vaccinet lättare.

Vaccinet som är väg till Kongo räcker till att vaccinera 1,2 miljoner av de mest utsatta, och förhoppningsvis för att få stopp på epidemin. Stort hopp sätts till vaccinet, då oron är stor för befolkningen i huvudstaden Kinshasa, en stad med cirka tolv miljoner invånare och med bristande vatten- och sanitetssystem.

Och Kongo är långt ifrån ensamt. Kolera har drabbat befolkningar hårt på flera håll i världen de senaste åren. Utbrott pågår i Zambia, Tanzania, Zimbabwe och flera andra afrikanska länder. Sedan oktober 2016 har över en miljon människor i Jemen insjuknat. Haiti har sedan bakterien spreds av FN-soldater efter jordbävningen 2010 inte blivit kvitt sjukdomen, som har skördat över 9000 människors liv.