Hönsantikroppar hjälper patienter med cystisk fibros

Ett nytt svensk läkemedel baserat på antikroppar från vaccinerade hönor
har fått status särläkemedel av den europeiska läkemedelsmyndigheten.
Förhoppning är att det ska minska användningen av antibiotika hos
personer med cystisk fibros.

9 sep 2008, kl 11:08
0

Det är företaget Immunsystem i Uppsala som utvecklat ett läkemedel som ska användas av patienter med cystisk fibros som riskerar att drabbas av infektion med bakterien Pseudomonas aeruginosa. Infektionen är ofarlig för friska personer hos patienter med cystisk fibros leder den ofta till svår lunginflammation och kronisk infektion med andningssvikt och risk för tidig död som följd.

Läkemedlet, Anti-Pseudomonas IgY, består av en lösning med antikroppar mot bakterien som patienten ska gurgla i förebyggande syfte. Antikropparna utvinns från äggulan från höns som vaccinerats med avdöda bakterier. Hönorna kommer från bolagets egna hönsfarm i Morgongåva.

Pseudomonas aeruginosa behandlas vanligen med antibiotika men biverkningar som allergi och magproblem är väldigt vanliga. Om patienten, genom att använda gurgelvattnet,  kan undvika infektionen så slipper de äta antibiotika.

Antikroppslösningen har testats på patienter med cystisk fibros i klinisk fas II i Sverige sen 1995 med god effekt.  Nu har lösningen också fått status som särläkemedel av den europeiska läkemedelsmyndigheten EMEA. Jonas Stålberg, ansvarig för affärsutveckling på Immunsystem, säger till Kemivärlden att bolaget nu letar efter finansiärer för att kunna börja fas-III studier.

Anti-Pseudomonas IgY görs på kontrakt av Fresenius Kabi.