Sedan 2007 delar Apotekarsocieteten ut Rune Lönngren-priset vartannat år för framstående arbete inom samhällsorienterande läkemedelsfrågor.
Årets pristagare Sofia Kälvemark Sporrong forskar kring apotekens och apoteksfarmaceuternas roll för en god läkemedelsanvändning. Hon är i dag verksam vid Köpenhamns universitet, där hon leder en forskningsgrupp och arbetar som lektor.
– Det känns väldigt hedrande att min forskning uppmärksammas på det här sättet, säger Sofia Kälvemark Sporrong i ett pressmeddelande. Apotek och apotekspersonal kan på olika sätt ha en avgörande betydelse för läkemedelsanvändningen.
Bland hennes senaste publikationer, där hon varit medförfattare, märks studier om omgivning och faktorer kring receptexpedieringen och en analys av omregleringen av den svenska apoteksmarknaden.
Sofia Kälvemark Sporrong är i grunden samhällsvetare och har disputerat i socialmedicin vid Uppsala universitet. Utan någon bakgrund från apoteksvärlden anställdes hon i mitten av 1990-talet på Apoteket AB för sin kunskap om samhällsvetenskapliga undersökningsmetoder.
En röd tråd i Sofia Kälvemark Sporrongs forskning är apotekens och apotekspersonalens betydelse för läkemedelsanvändningen.
– Samtidigt finns potential att utveckla deras roll så att de i ännu högre grad blir en integrerad del av hälso- och sjukvården. På så sätt ökar också den nytta som enskilda patienter får av sin läkemedelsbehandling.
Rune Lönngren-priset består av 25 000 kronor och delas ut för att hedra den den nu bortgångne, men för många välkända apotekarprofilen Rune Lönngren.
Läkemedelsvärlden har tidigare intervjuat Sofia Kälvemark Sporrong och Rune Lönngren. Båda texterna finns att läsa här och här.