”Högt förtroende men viktigt följa sociala medier”

”Högt förtroende men viktigt följa sociala medier”

En ny studie bekräftar att en stor majoritet av svenska föräldrar litar på barnvaccinationsprogrammet.

11 mar 2020, kl 15:10
0

Annons
Adam Roth

Adam Roth. Foto: Lena Katarina Johansson.

De flesta föräldrar i Sverige har högt förtroende för barnvaccinationsprogrammet. Det bekräftar en enkätbaserad studie som svenska forskare nyligen publicerade i Vaccine.

Men studien visar också att en del föräldrar är mer tveksamma och har frågor om främst biverkningsrisker. Dessutom finns en liten andel som är negativa till vaccinationer och väljer bort vaccinationer för sina barn.

De som är negativa har enligt studien större tilltro till vaccininformation i sociala medier och via webbsökningar än vad andra föräldrar har.

– I Sverige har vi ett unikt läge med ett gott förtroende för vaccinationsprogrammet och en vaccinationstäckning som konstant ligger på 97 procent utan att svaja. Men det är viktigt med sådana här studier för att få mer kunskap om vilka genuina frågor som föräldrar har om vaccinationer för att se till att de får bra svar, säger Adam Roth, chef för enheten för vaccinationsprogram vid Folkhälsomyndigheten.

– Vi behöver också fortsätta att följa vad som skrivs i sociala medier om vacciner för att vid behov snabbt kunna bemöta felaktiga rykten som sprids.

Attityder till barnvaccinationsprogrammet

Folkhälsomyndigheten gjorde 2016 en webbaserad enkätundersökning bland 1 046 föräldrar till barn i åldrarna 0-15 år i Sverige. Föräldrarna besvarade ett webbaserat frågebatteri som var utformat för att belysa deras handlingssätt och attityder när det gällde barnvaccinationer.

Resultatet visade att 79 procent av föräldrarna accepterade barnvaccinationsprogrammet utan reservationer. De hade högt förtroende för programmet och hade låtit vaccinera eller tänkte låta vaccinera sina barn utan att ifrågasätta det.

Ytterligare 19 procent var mer tveksamma, men valde ändå att vaccinera. Tveksamheten berodde främst på oro för att vaccinet skulle ge biverkningar. Andra orsaker var att de tyckte de hade fått för lite information och/eller hade nåtts av information som var negativ till vaccinationer.

En liten andel, två procent, av föräldrarna hade däremot avstått från en eller flera vaccinationer för sina barns del, eller skjutit på vaccineringen. Även här var oro för biverkningsrisker och negativ information viktiga faktorer.

Ingen av föräldrarna hade dock avstått från samtliga vaccinationer i vaccinationprogrammet. De vaccinationer som flest hade valt bort var vaccination mot humant papillomvirus, hpv, och vaccination mot mässling, påssjuka och röda hund, mpr.

Negativa sökte mer på nätet

En tydlig skillnad mellan dem som vaccinerade (med eller utan frågor) och dem som avstod var vilka informationskällor de använde och litade på. För dem som lät vaccinera sina barn var sjuksköterskorna på barnavårdscentralen, bvc, den viktigaste informationskällan. De hade också högt förtroende för bvc och skolhälsovården liksom för vaccininformation hos Folkhälsomyndigheten och på 1177.

För den lilla andel som valde bort något vaccin var i stället sökningar på nätet den viktigaste informationskällan, medan bvc för dem kom på andra plats. De hade också betydligt lägre förtroende för bvc, skolhälsovården och information från myndigheter än majoriteten av föräldrarna hade. Å andra sidan hade de som inte vaccinerade högre förtroende för information på sociala medier och via onlinesökningar.

– Studiens resultat understryker hur viktigt det är att vi som arbetar med att få ut korrekt information om vaccinationer på olika sätt är aktiva på webben och inte minst på sociala medier, säger Adam Roth.